بهترین طرز تهیه رب گوجه در خانه با دستور مادربزرگها بدون کپک و تیره شدن
- منتشر شده در ۰۹-۰۴-۹۹
- 226335 بازدید
- 22 دیدگاه
از قدیم در ایران رسم بر این بوده که در فصل تابستان به خاطر فراوانی گوجه فرنگی بساط درست کردن رب گوجه در حیاط و روی پشت بام خانهها بر پا شود. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید تاریخچه درست کردن رب گوجه به عنوان یکی از پرکاربردترین چاشنیهای غذایی برای اولین بار به کشور ایتالیا برمیگردد. ایتالیاییها برای پخت بهتر پاستا و اسپاگتی باید پوست گوجه را میگرفتند و آن را پوره میکردند. ابتدا در سیسیل و سپس در سایر شهرهای ایتالیا کارخانهها و البته به صورت خانگی در منزل تولید رب گوجه فرنگی آغاز شد. جالب است بدانید ایتالیاییها به رب گوجه فرنگی روغن زیتون بکر و سرکه هم اضافه میکنند که مانع از کپک زدن رب میشود. طرز تهیه رب گوجه در خانه را در مجله کوروش بخوانید.
طرز تهیه رب گوجه سنتی و آفتابی در خانه با دستور پخت مادربزرگها
مواد لازم
گوجه فرنگی: ۱ صندوق یا بیشتر
نمک: به مقدار دلخواه (برای یک صندوق یک پیمانه نمک کافی است)
روغن مایع یا روغن زیتون: ۱ فنجان
طرز تهیه
مرحله اول
طرز تهیه رب گوجه در خانه به این صورت است که ابتدا باید گوجهها را خوب بشورید و زمانی که کاملا خشک شدند گوجهها را چهار یا هشت قاچ کنید و در تشت بزرگ بریزید، روی گوجهها نمک بپاشید و به مدت ۲۴ ساعت زیر آفتاب مستقیم و گرم تابستان بگذارید. هر چند ساعت یک بار گوجهها را هم بزنید که کپک نزنند. تا زمانی که پوست گوجه فرنگی از گوشت آن کاملا جدا شده و گوجهها خوب آب بیندازند. در این مدت یک پارچه توری تمیز روی تشت بیندازید.
مرحله دوم
برای اینکه پوست و تخم گوجه فرنگیها را جدا کنید یک تشت و یک آبکش و یک صافی نیاز دارید. تشت را زیر آبکش بگذارید و سپس یک بار با آبکش و یک بار با صافی ریز گوجهها را صاف کنید. در این مدت با دست تمیز شسته شده گوجهها را فشار دهید و چنگ بزنید تا پوست و تخم گوجه جدا شود و آبش گرفته شود و داخل تشت ریخته شود.
مرحله سوم
حالا آب گوجه صاف شده را در یک قابلمه مناسب بریزید و روی شعله ملایم گاز بپزید. چند ساعت زمان برای پختن رب لازم است. در این فاصله مرتب باید رب را هم بزنید تا ته نگیرد. رب گوجه باید آنقدر بپزد تا به غلظت مناسب برسد و آب آن کاملا تبخیر شود. در واقع زمانی که رب گوجه شروع به قل زدن کرد و حبابهای بزرگ که میخواهند به اطراف پخش شوند روی آن تشکیل شد باید مراقب رب باشید و مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد. مواظب باشید حبابها روی دست و صورتتان نپاشند و از دستکش استفاده کنید.
مرحله چهارم
در این مرحله نمک را اندازه کنید و روغن را هم اضافه کنید. وقتی رب به غلظت مورد دلخواه شما رسید زیر قابلمه را خاموش کنید و زمانی که رب کاملا سرد شد در ظروف کاملا خشک و کاملا تمیز و بدون بو بریزید. این روش برای فصل تابستان و مناطق بسیار گرم مناسب است و یک رب گوجه آفتابی خوش طعم و خوش رنگ به شما میدهد.
فوت و فنهای مهم تیره نشدن و کپک نزدن رب گوجه خانگی با دستور مادربزرگها
*یک روش دیگر برای گرفتن پوست و تخم گوجه فرنگی این است که گوجه فرنگیها را بشورید و آنها را با چرخ گوشت و یا دستگاه غذاساز خرد و پوره کنید به طوری که پوست و تخم آنها گرفته شود.
*مهمترین دلیل کپک زدن رب گوجه فرنگی آب موجود در آن است. در مراحل طرز تهیه رب گوجه فرنگی در خانه برای اینکه رب کپک نزند باید کاملا حین پخت آب آن تبخیر شود. نشانه تبخیر کامل آب رب گوجه فرنگی این است که وقتی قاشق را در رب فشار میدهید آب در قاشق جمع نشود.
*در مجموع رب گوجه فرنگی خانگی چون مواد نگهدارنده ندارد مستعد کپک زدن است. برای استفاده از رب قاشق کثیف، خیس و مرطوب، چرب یا قاشقی که در دهان زدهاید به کار نبرید.
*یکی از بهترین راهها برای کپک نزدن رب گوجه فرنگی این است که روی آن را با روغن زیتون یا روغن مایع بپوشانید.
*برای داشتن یک رب گوجه فرنگی خوشرنگ باید بدانید که رب گوجه فرنگی چه خانگی و سنتی تهیه شود و چه کارخانهای باید به رنگ گوجه فرنگی باشد نه تیرهتر و نه خیلی روشنتر. اگر خیلی قرمز و تیره باشد یعنی از مواد افزودنی و رنگ در آن استفاده شده و اگر خیلی روشن و کمرنگ باشد به این معناست که از گوجه نامرغوب و نارس در تهیه آن استفاده شده است.
*علت سیاه شدن رب گوجه فرنگی استفاده از گوجه بیکیفیت و بد رنگ، حرارت دیدن زیاد رب گوجه و ریختن رب گوجه خشک شده و سوخته و چسبیده به دیوارههای دیگ در رب است.
*برای اینکه رب گوجه کپک نزند از روغن در آن استفاده میشود. این روغن باید به گونهای باشد که وقتی شما رب گوجه را استفاده میکنید اصلا مشخص نباشد. اگر روغن در رب به صورت گوله شده باشد به این معناست که در تهیه رب علاوه بر مواد مجاز از کدو و نشاسته هم استفاده شده است. علاوه بر این وقتی رب گوجه را سرخ میکنید نباید تکههای سیاه در آن تشکیل شود چون در این صورت در تهیه رب از آرد و نشاسته هم استفاده شده است.
*بهتر است برای تهیه رب گوجه فرنگی از گوجههای گوشتی و قرمز استفاده کنید. گوجه فرنگیهای گلخانهای برای پخت رب مناسب نیستند چون نازک و بدون گوشت هستند.
*میتوانید برای جلوگیری از کپک زدن رب روی هر شیشه یا سطل رب یک لایه روغن مایع یا روغن زیتون بریزید. هر بار که میخواهید رب بردارید با قاشق روغن را کنار بزنید و رب را استفاده کنید.
*بهتر است رب را در شیشه یا قوطی پلاستیکی کوچک بریزید تا بعد از چند بار استفاده هر شیشه یا قوطی رب تمام شود. به این ترتیب رب تا آخر استفاده کپک نمیزند.
*یادتان باشد اگر روی رب کپک زد به هیچوجه با کنار زدن کپکها از باقیمانده ظاهرا سالم رب استفاده نکنید. مواد غذایی همیشه از لایههای پایینی شروع به کپک زدن میکند و قارچها را در سرتاسر ماده غذایی پخش میکنند. این قارچها با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند.
*نمک تا حدود زیادی مانع کپک زدن رب گوجه میشود. پس رب گوجه را کمی پر نمکتر درست کنید و حین پخت مواد غذایی از نمک کمتری استفاده کنید.
*رب گوجه فرنگی خانگی را حتما در یخچال نگهداری کنید و درب آن را محکم ببندید تا امکان کپکزدگی آن به حداقل برسد.
*هر چه زمان پخت رب بیشتر باشد دوام آن برای نگهداری در مدت طولانی بیشتر میشود.
دیدگاهها
همراه با افق کوروش
در مجله افق کوروش
طرز تهیه سوپ تره فرنگی
- 5538 بازدید
- انتشار: ۰۴-۰۲-۹۷
۲ طرز تهیه آسان نان سیب زمینی خوشمزه در فر یا تابهای
- 369 بازدید
- انتشار: ۰۸-۱۰-۹۹
۳ طرز تهیه کیک و کاپ کیک کره بادام زمینی در فر و بدون فر
- 209 بازدید
- انتشار: ۱۲-۱۱-۹۹
با سلام ممنون از مطالب خوبتون
یه نکته خواستم بگم که کار راحتر و سریعتر انجام بشه به جای اینکه رب گوجه بعد از قاچ کردن دو روز در آفتاب گذاشته بشه که احتمال کپک زدن هم داره میتونید چند دقیقه رو شعله ملایم حرارت بدین که پوست و گوشت تقریبا از هم جدا بشه بعد بدون چنگ زدن که برای خیلیا هم ممکنه نا خوشایند باشه میتونید داخل آبمیوه گیری بریزید و اونو کامل حل کنید و در اخر تخم گوجه فرنگی ها را جدا کنید و ادامه مراحل…..
چجوری تخم گوجه فرنگی هارو جداکنیم؟
دوست عزیر در طرز تهیه رب گوجه فرنگی به روش مادربزرگها، بعد از پختن گوجه ها از یک توری فلزی یا صافی استفاده کنید. گوجه های پخته را در آن بریزید و یک ظرف یا قابلمه زیر آن بگذارید. با دست گوجه ها را روی توری حرکت دهید تا پوست و دانه ها جدا شوند. ما برای پخت گوجه فرنگی به آب گوجه نیاز داریم.
ممنون از اینکه تجربه خود را در تهیه رب گوجه فرنگی خانگی با ما در میان گذاشتید دوست عزیز. اگر نکته دیگری هم به ذهنتان میرسد ممنون میشویم با ما در میان بگذارید 🙂
یک نکته و تجربه در خصوص نگهداری رب گوجه فرنگی -جهت نگهداری رب از ظروف شیشه ای استفاده نمائید و هنگامیکه رب هنوز گرم است آنرا درون ظرف شیشه ای بریزید خواهید دید که نه دیگر کپک می زند و درب هم به خودی خود پلمپ می شود
سلام اگه رب یکمی رنگش تیره شد باید چیکار کنیم؟ ممنون
دوست عزیز اگر به رب از ابتدا روغن اضافه کنید باعث خوشرنگ شدن رب میشود. اگر رب آماده شده تیره باشد راهکاری برای روشن شدن آن وجود ندارد.
ممنون از نظر و تجربه ارزشمندی که در اختیار ما گذاشتید دوست عزیز.
من نمکشو زیاد میریزم بعدش تو یخچال نگهداری میکتم اصلا کپک نمیزنه
دوست عزیز ممنونیم از نظر شما. اما یک توصیه؛ نمک زیاد ممکن است باعث کپک نزدن رب شود ولی برای سلامتی چندان مفید نیست. بهتر است موارد گفته شده را برای جلوگیری از کپک زدن رب رعایت کنید.
سلام اون نمک تبلور مجدد یا تصفیه شده هست که مضره اگه نمک دریا یا سنگ نمک کوهستان اسیاب شده یعنی نمک طبیعی استفاده بشه که سفارش اسلام و طبیبان ایرانیس بسیار هم مفیده
دوست عزیز مصرف بیش از اندازه هر نوع نمک برای بدن مضر است. در مصرف نمک صرفه جویی و احتیاط کنید.
نمک زدن به رب گوجه شما را پشیمان خواهد کرد.
دوست عزیز نمک زدن از بو گرفتن و کپک زدن رب گوجه جلوگیری میکند.
برای داشتن رب خوش رنگ و خوش مزه که خراب هم نشود بهتر است از آب چقندر پخته(لبو ) استفاده کرد .آب لبو رب را خوش رنگ و بسیار خوش مزه میسازد.
تجربه جالب و عجیبی است، امیدواریم ربهای خانگی را نابود نکند 🙂 جدای از شوخی البته چندین دستور برای پخت رب خوشرنگ و آفتابی گوجه فرنگی وجود دارد 🙂
سلام اگرگوجه ها قاچ نشه وتو افتاب گذاشته نشه اب نمیکنه وسما دوست عزیز که از ابتدا به ساکن حرارتس میدید چون اب اضافه ان خارج نمیشه رنگ رب تیره میشه
بسیار متشکریم از تجربه با ارزشی که در اختیار ما و مخاطبان عزیز گذاشتید 🙂
ما به جای قاچ کردن گوجه ها همینطوری گوجه ها رو توی یه صافیه گونی مانند میریزیم و با چکمه های تمیز وه کار نکرده له میکنیم تا اب گوجه ها کامل گرفته شوند
شاید این روش کمتر بهداشتی باشد دوست عزیز.روش پیشنهادی ما را هم در صورت تمایل امتحان کنید.
_ کپک ها هوازی هستند و از بالا که هوا دارد رشد می کنند با ریختن روغن می توان جلوی رشد آن گرفت .چون رب سفت است
_ اگر کپک کوچک بود می توان همان نقطه با مقداری از اطراف آن را برداشت و دور ریخت و بقیه رب را دوباره جوشاند
_ در ضمن گوجه خورد شدهاند اگر ۲ روز بماند حتما تخمیر شده و خراب میشود .
_ آنچه من دیده ام گوجه خرد شده همراه نمک زیاد تا یک روز در آفتاب می ماند . در کارخانه رب سازی نمی گذارند طولانی بماند ۰ .
_ اگر مواد رب. با حجم کمتر پخته شود سریع تر پخته و خوشرنگ میشود .
دوست عزیز نمک مانع کپک زدن گوجه ها میشود. و بله اضافه کردن روغن مایع یا روغن زیتون در دستورهای بین المللی پخت رب گوجه هم برای پیشگیری از کپک زدن آمده است که ما هم در دستور ذکر کردیم. ممنون از اطلاعات و تجربیات خوبی که با ما در میان گذاشتید 🙂