برای اینکه به بازده صددرصد یک فعالیت دست پیدا کنید، باید با اصول و تکنیک های آن آشنا باشید و به درستی و بدون خطا آن را انجام دهید. این فعالیت ها زمانی اهمیت پیدا می کنند که با سلامتی شما رابطه مستقیمی داشته باشد؛ یعنی اشتباه انجام دادن آن ها، بیشتر باعث آسیب به منزل و بهداشت محیط می شود. گردگیری از جمله این فعالیت ها است. اگر بخواهیم تعریفی برای گردگیری بیان کنیم، “زدودن خاک و کثیفی از روی سطوح” را میگوییم. اگر خاک و کثیفی تمیز نشوند، به صورت غیر مستقیم میتوانند سلامت افراد خانواده، به خصوص کودکان را به شدت تهدید کنند و این زمانی بدتر میشود که در هنگام گردگیری، گردوخاک بیشتری در فضا پخش شود و به صورت مستقیم وارد ریه های افراد منزل شود؛ پس خیلی مهم است که تکنیک ها و ترفندهای مهم و اصلی گردگیری را بدانیم تا بتوانیم بیشترین بازده را از این فعالیت بدست بیاوریم. در مجله کوروش همراه ما باشید.
تکنیک و ترفندهای گردگیری
وقتی که اسم گردگیری میآید، همه به یاد شب عید می افتند؛ اما گردگیری و زدودن خاک از روی سطوح فقط مخصوص این روزها نیست. اگر در شهرهای بزرگ مانند تهران و اصفهان که آلودگی هوای زیادی دارند یا شهرهایی که ریزگردها همیشه در هوای آنجا معلق است مانند اهواز زندگی می کنید، هرروز وقتی از خواب بلند می شوید، شاهد یک لایه خاک بر روی سطح ها مانند میز، تلویزیون و غیره خواهید بود؛ پس باید هرروز یک دستمال و گردگیر داشته باشید و هرروز سطوح منزل را تمیز کنید.
قبل از هر چیزی بهتر است که اول در خصوص منشا گرد و خاک، وسایل تمیزکننده و غیره اطلاعاتی را نیز به دست بیاوریم، سپس به معرفی تکنیک و ترفندهای گردگیری در سرویس سبک زندگی میپردازیم:
گرد و خاک از کجا میآیند؟
شناخت علت هرچیزی به شما در حل مشکل آن کمک خواهد کرد. اگر بدانیم که گردوخاک از کجا وارد منزل می شود، به راحتی می توان آن را کنترل کرد.
گردوخاک از دو راه وارد منزل می شود:
- محیط بیرون
- خود افراد منزل
همانطور که در بالا گفتیم، هوا حتی اگر هم تمیز باشد دارای ریزگردهای کثیفی است که به راحتی می تواند از نفوذ باز مانند پنجره، کولر، در و غیره وارد شود. بهترین راه این است که این منافذ را تا حد امکان ببندیم.
خود افراد منزل هم کثیفی و گرد و خاک وارد میکنند؛ اما چگونه؟ دستان کثیف، گردوخاکی که برروی لباس آن ها ناشی ازمحیط کار نشسته است، کفش و غیره از نمونه مواردی هستند که به صورت غیر مستقیم گردوخاک را وارد میکنند.
بیشتر بخوانید: برق انداختن و تمیز کردن سینک ظرفشویی
از چه وسایل تمیزکننده استفاده کنیم؟
بسیاری از خانم های خانه دار، از پارچه های کهنه برای گردگیری استفاده می کنند؛ اما این استفاده از این پارچه یک مشکل دارد و آن ناتوان بودن در جذب خود گردوخاک است و فقط میتوان آن ها را در یک نقطه جمع کرد؛ به جای این بهتر است که از پارچه های مخصوص گردگیری با خاصیت الکترواستاتیکی استفاده کنیم. استفاده از چنین پارچه هایی باعث می شود که ذره های کثیف به جای پخش شدن در هوا، کامل جذب پارچه شوند.
اگر به پارچه های مخصوص گردگیری دسترسی ندارید، بهتر است که پارچه ها از قبل مرطوب کنید؛ دقت داشته باشید که پارچه نباید خیس کامل باشد و فقط کمی با آب آن را مرطوب کنید. البته بهتر است که از قبل خاک موجود برروی سطح را گرفته تا هنگام استفاده از دستمال مرطوب، سطح گلی نشود.
نکته بعدی کشیدن جاروبرقی است. در خصوص استفاده از جاروبرقی دو دیدگاه در هنگام گرد گیری وجود دارد:
- جارو برقی را قبل از گردگیری بکشید و به این صورت بیشتر گرد و خاک های منزل را از روی زمین و دیگر قسمت ها حذف کرده اید.
- قبل از جارو برقی کشیدن، سطوح را گردگیری کنید تا گردوخاک های موجود برروی سطح ابتدا روی زمین بریزد و سپس جاروبرقی بکشید که دیگر لازم به دوباره کاری بعد از آن نباشد.
بیشتر بخوانید: ۴ روش ایمن برای تمیز کردن کفپوش پارکت چوبی و لمینت
اما ترفندهای گردگیری وسایل مختلف منزل چگونه است؟
۱- سطوح میز شیشه ای و چوبی
اولین مکانی که باید تمیز شود، سطح شیشهای و چوبی میزها است. ابتدا با یک دستمال گرد و خاک را بگیرید و سپس با یک تمیزکننده مخصوص به همراه پارچه یا روزنامه، سطوح را تمیز کنید. اگر میز شیشهای است از شیشه شوی و اگر چوبی است از تمیزکننده های چند منظور استفاده کنید. بعد با یک دستمال خشک و تمیز، سطح را خشک کنید.
۲- دیوار
اکثر دیوارها که در منازل به کار گرفته می شوند، قابلیت شستشو دارند؛ اکثر رنگ دیوارها روغنی است و برای گردگیری کردن می توانید از آب ولرم و مایع تمیزکننده استفاده کنید.
۳- کابینت ها
کابینت ها به دلیل اینکه محل نگهداری ظروف هستند، حساسیت بیشتری نسبت به گردگیری آن ها باید وجود داشته باشد. اول از همه بهتر است که از کابینت هایی استفاده کنید که دارای درزگیرهایی بین دربها برای جلوگیری از نفوذ گردوخاک باشد. برای تمیزکردن بهتر است که تمامی ظرفها کابینت به کابینت خارج شود و هر کابینت را تمیز کنید به همراه دیواره های داخلی آن تمیز کنید.
بیشتر بخوانید: روشهای شستن و تمیز کردن انواع لکه مبل سفید و فرش روشن
۴- تلویزیون، کامپیوتر و لپ تاپ
برای گردگیری تلویزیون، باید دستگاه را خاموش کنید و سپس با یک دستمال خشک، ابتدا گرد و خاکهای موجود را گرفته و سپس با دستمال مرطوب و تمیز کننده مخصوص که برای تمیز کردن صفحات تلویزیون و لپ تاپ، صفحات را به آرامی پاک کنید.
۵- پنجره و آینه ها
ابتدا با یک دستمال خشک و تمیز، گردوخاک های موجود برروی سطوح را گرفته و سپس با یک تمیز کننده شیشه به همراه روزنامه یا دستمال، شیشه پنجره یا آینه را تمیز کنید.
۶- لوستر
لوستر یکی از سختترین وسایل برای تمیز کردن است. پیچیدگی و ریزکاری هایی که در لوستر وجود دارد، زمان زیادی را میطلبد تا بتوان همه خاک را گرفت. بهترین ابزار برای پاک کردن لوستر، دستمال مرطوب است. فقط نکته مهم این است که باید مراقب برق و سیم های لخت آویزان از لوستر باشید.
۷- محفظه های ریز مانند کولر
محفظه های ریز مانند کولر، بخاری و کناره دیوارها از جمله قسمت هایی است که بیشتر از همه گردوخاک به خود جذب می کنند و تاثیر غیرمستقیمی هم میتوانند برروی سلامتی شما داشته باشند. برای تمیز کردن آنها، بهتر است که از یک فرچه یا یک دسته خیلی کوچک که دستمالی مرطوب به آن چسبیده است، اقدام به تمیز کردن و زدودن کثیفی ها کنید.
۸- وسایل برقی
مایکروفر، اجاق گاز، یخچال و غیره از نمونه وسایل برقی هستند به علت استفاده مکرر از آن ها باید همیشه تمیز باشند. بهترین راه استفاده از محلول جوش شیرین برای تمیز کردن وسایل است و با استفاده از دستمال آغشته به محلول، دستگاه ها را تمیز کنید.
بیشتر بخوانید: روش های تمیز کردن انواع مبل پارچه ای
این اشتباهات را در گردگیری نکنید
در بالا سعی کردیم تا وسایلی را که بیشتر از همه کاربرد دارند به همراه روش های تمیز کردن آن ها بیان کنیم؛ اما باز هم اشتباهاتی وجود دارد که بعضی از افراد در هنگام تمیز کردن انجام دهند که تمام زحمات آن را از بین خواهد برد.
۱- گردگیری با سرعت
گردگیری باید به آرامی انجام شود. اگر عملیات گردگیری را به سرعت انجام دهید، گردوخاک به سرعت در هوا پخش می شوند و این مساله به جای تمیز کردن، بیشتر باعث کثیف شدن دیگر محیط ها هم می شود.
۲- استفاده از یک دستمال تا آخر
برای هر سطح بهتر است که از یک دستمال تمیز استفاده کنید. هر بخشی را که با دستمال پاک می کنید، کثیفی ها برروی آن می ماند و به کار بردن آن برای مکان دیگر نه تنها آن را تمیز می کند، بلکه کثیفی های ناشی از خود دستمال هم برروی سطح قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های تمیز کردن لوستر کریستالی
۳- خشک گردگیری کردن
استفاده از دستمال خشک فقط خاک را جمع می کند و نمیتواند آن ها را به طور کامل جذب کند. برای همین بهتر است که از یک دستمال مرطوب یا الکترواستاتیکی هم برای پاک کردن کامل استفاده کنید.