برای بسیاری از شما و معمولا خانمها بارها برایشان پیش آمده که در شرایط استرس، افسردگی و عصبانیت، دچار دل درد، کمر درد و خستگی شوید. حتی گاهی دچار بدخلقی به همراه مشکلات نفخ و ورم شکم هم شدهاید. برخی دیگر علائمی چون یبوست و یا اسهال را تجربه در شرایط پرتنش محیطی، تجربه کردهاند. اینها همه علائم اصلی ابتلا به بیماری سندروم روده تحریک پذیر است. سندروم روده تحریک پذیر یا مشکلات و اختلالات معدهای_رودهای که با نام IBS شناخته میشود، چه بیماری است؟ در این مقاله از مجله کوروش به بررسی این اختلال معدهای و علائم و نحوه درمان آن میپردازیم.
علائم و نشانههای ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر
مهمترین و پررنگترین علائم ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر، اسهال و یبوست است. درد شکم، یا نفخ و ورم معده را هم به این علائم اضافه کنید. در مدفوع برخی از مبتلایان مخاط هم مشاهده میشود. اما این بیماری گاهی اوقات علائم جدیتری نیز دارد. علائمی چون اختلال در بلعیدن، استفراغ، اسهال در شب و یا کاهش وزن. در صورت مشاهده چنین علائمی باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
عوارض عدم درمان سندروم روده تحریک پذیر
اگر در صورت ابتلا به این بیماری آن را جدی نگیرید، با عوارض بدی روبرو میشوید. به دلیل مشکلات روده ای که ابتلا به این بیماری ایجاد میکند، شما ممکن است دچار یبوست شوید. اگر در جهت درمان خود اقدام نکنید، یبوست مزمن و حتی اسهال میتواند باعث بواسیر شود. کسانی که دچار بیماری سندروم روده تحریک پذیر میشوند، در طولانی مدت در صورت عدم درمان، دچار افسردگی هم خواهند شد. جدا از علائم جسمی، ذهن شما با درگیری و کلنجار با این بیماری فرسوده شده . طبیعتاً راندمان کاریتان هم پایین خواهد آمد.
درمان بیماری سندروم روده تحریک پذیر
خوشبختانه طبق آمار شمار زیادی از افرادی که به این بیماری مبتلا شدهاند، بعد از مدت زمان کوتاهی بهبود یافتهاند. البته بارعایت نکات لازم درمانی.
اما نکات مهم در درمان بیماری سندروم روده تحریک پذیر چیست؟
*شاید مهمترین چیز مدیریت ذهن است. این که از استرس و عصبانیت دوری کنید. سعی کنید کمتر از عصبانی شوید و در محیطها و شرایط استرسزا قرار نگیرید.
*خوردن آلوورا یکی از از پیشنهاداتی است که برای درمان بیماری سندروم روده تحریک پذیر داده میشود.
*بهتر است به صورت روزانه از قرصهای مکملی که حاوی ویتامین B است، استفاده کنید.
*اگر از لبنیات استفاده میکنید، ترجیحا لبنیات پروبیوتیک میل کنید.
*وعدههای غذایی خود را زیاد و میزان غذای خود در هر وعده را کم کنید.
*سعی کنید به جای نوشیدن چای و قهوه زیاد از دمنوش های مختلف استفاده کنید.
*الکل و سیگار یکی از بدترین و جدیترین و آسیبرسانترین مواد در دوره درمان این بیماری هستند.
*شما می توانید برای کاهش اسپاسم روده خود از قرص نعناع استفاده کنید.
*همچنین ادویههایی مثل آویشن و هل نیز موثر هستند.
*سعی کنید روزانه حداقل ۲ لیتر آب بنوشید.
*خوراکیهای فیبردار را در رژیم غذایی خود قرار دهید. همچنین توصیه میکنیم کمتر غذاهای حاوی گلوتن استفاده کنید.
مواد غذایی مضر برای سندروم روده تحریکپذیر
قبل از از هر چیز باید گفت که سیگار و الکل برای مبتلایان به این بیماری به شدت مضر است. همچنین غذاهایی که سرشار از FODMAP هستند،برای مبتلایان به بیماری سندروم روده تحریک پذیر، بسیار مضر هستند. اما غذاهای FODMAP چه نوع غذاهایی هستند?
این غذاها شامل انواع مختلف قندها و کربوهیدراتها هستند. غذاهایی که در روده به خوبی هضم نمیشوند. از سیر تا پیاز و آرد و قارچ گرفته تا میوههایی مثل زرد آلو و گلابی. معمولاً مبتلایان به این بیماری توصیه میشود که مدت دو ماه از خوردن این غذاها جلوگیری کنند. غذاهای چرب را هم نباید از قلم انداخت. کافئین و تئین هم برای مبتلایان به این بیماری بسیار مضر است.
در کنار گلابی بهتر است نام میوههایی چون سیب، هلو ،موز و توت را هم اضافه کنیم. اگر باید حتما محصولات لبنی استفاده کنید، سعی کنید از مواد لبنی پربیوتیک استفاده کنید. شاید بهتر باشد تا با نوشیدنیهای گازدار و نوشابه را برای مدتی کنار بگذارید. سعی کنید به جای استفاده از گوشت قرمز، از گوشت سفید و ماهی استفاده کنید. حبوبات برای این بیماری خوب نیستند، چراکه باعث نفخ و تشدید بیماری سندروم روده تحریک پذیر میشوند
تغییر سبک زندگی برای مقابله با این سندروم
*وقتی صحبت از سبک زندگی میکنیم، منظور از ساعت خواب گرفته تا ورزش، نوع تغذیه و شرایط محیطی است.
*سعی کنید ورزش را در برنامه هفتگی خود قرار دهید.
*روزی سه بار ورزش کردن علاوه بر درمان بیماری، به حفظ سلامت بدن شما بسیار کمک میکند.
*سعی کنید در محیطهای استرسزا قرار نگیرید. چرا که استرس برای این بیماری بسیار بد است.
*نوع تغذیه خود را تغییر دهید از فیبر بالا استفاده کنید و میوه و سبزیجات بخورید. استفاده از میوه و سبزیجات باعث دفع راحتتر میشود.
*ساعت غذا خوردن خود را منظم کنید. تقریباً هر روز در یک ساعت منظم غذا بخورید.
*یوگا و مدیتیشن به کاهش استرس کمک میکند.
*از آنجا که استرس یکی از دلایل اصلی این بیماری است، سعی کنید راههای کنترل آن را برای خود پیدا کنید.
سندروم روده تحریک پذیر چگونه تشخیص داده میشود
آزمایش خون، عکس و یا اسکن خاصی برای تشخیص سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد. این بیماری از روی نشانههای آن تشخیص داده میشود. تشخیص برای کسانی که سن بالاتری دارند کمی دشوارتر است. ممکن است به آنها آزمایشهایی چون کولونوسکوپی و یا گاستروسکوپی داده شود.
این آزمایشها برای این است که پزشک مطمئن شود آیا بیمار تنها دچار سندروم روده تحریک پذیر شده یا نه. و یا اینکه آیا با بیماری خطرناکی چون سرطان مواجه است.
پیشنهاد میکنیم در صورت مواجهه با این بیماری و علائم آن، خیلی سریع سبک زندگی خود را تغییر دهید و سعی کنید تا رژیم مناسب غذایی بگیرید تا هر چه سریعتر این مشکل برطرف شود.
همچنین به یاد داشته باشید که یکی از دلایل ابتلا به این بیماری استرس و اضطراب است.