برای استفاده از خواص توت فرنگی در تمام ایام سال ما کمپوت کردن توت فرنگی را به شما پیشنهاد میکنیم. اگر سوال شما هم این است که با توت فرنگی چی درست کنم در این مقاله از سرویس سرویس آشپزی از مجله کوروش، به طرز تهیه کمپوت توت فرنگی به چند روش مرحله به مرحله، تاریخچه کمپوت کردن و فوت و فن های آن خواهیم پرداخت.
طرز تهیه کمپوت توت فرنگی در یک نگاه
برای تهیه کمپوت توت فرنگی، ابتدا باید برگ و تاج توت فرنگیها را جدا کنید. سپس، توت فرنگی ها را با آب سرد بشویید (روش های صحیح شستن توت فرنگی) و در صورت تمایل برش بزنید. در یک قابلمه مناسب، آب و شکر را با حرارت ملایم بجوشانید تا شربت شفافی به دست آید.
پس از آن، توت فرنگیها را به شربت اضافه کنید و اجازه دهید ۱۰ الی ۱۵ دقیقه با حرارت کم بجوشند. پس از خاموش کردن حرارت، بلافاصله آبلیمو یا جوهر لیمو را اضافه کنید و قابلمه را کمی تکان دهید تا اسید به خوبی پخش شود. پس از خنکشدن کمپوت، آن را در شیشههای استریل شده بریزید؛ درب بطریها را محکم ببندید و کمپوت توت فرنگی خوشمزه را تا ۱۰ روز در یخچال نگهداری کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه کمپوت توت فرنگی ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه کمپوت توت فرنگی
مواد اولیه | مقدار مورد نیاز |
توت فرنگی تازه و بدون زدگی | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۳۰۰ الی ۴۰۰ گرم (بسته به ذائقه) |
آب | ۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
آبلیمو یا جوهر لیمو | ۱ قاشق غذاخوری |
مدت زمان لازم برای آمادهسازی مواد اولیه: ۲۰ الی ۳۰ دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت کمپوت توت فرنگی: ۱۵ الی ۲۰ دقیقه
مراحل طرز تهیه کمپوت توت فرنگی (روش اول)
مرحله اول: توت فرنگی ها را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه کمپوت توت فرنگی خانگی، برگ و تاج سبز توت فرنگی ها را کاملا جدا کنید. توت فرنگی ها را با آب سرد به خوبی بشویید و در سبد بریزید. صبر کنید تا آب اضافی آنها خارج شود. سپس، توت فرنگیها را به صورت دلخواه برش بزنید. می توانید توت فرنگیها را به صورت کامل و درسته هم کمپوت کنید.
مرحله دوم: شربت کمپوت توت فرنگی را آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه کمپوت توت فرنگی خوشمزه، قابلمه مناسبی را روی حرارت ملایم قرار دهید و آب و شکر را در آن بریزید. صبر کنید دانههای شکر کاملا در آب حل شوند و شربت زلالی ایجاد شود.
در صورت تمایل، برای خرید شکر میتوانید به روشهای حضوری و اینترنتی به فروشگاههای افق کوروش مراجعه کنید.
مرحله سوم: توت فرنگی ها را اضافه کنید
پس از به جوش آمدن شربت و یکنواخت شدن آن، توت فرنگیهای آماده شده را به شربت اضافه کنید. حرارت را ملایم نگه دارید و اجازه دهید میوهها به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه روی شعله کم در شربت بجوشند تا نرم شوند. سعی کنید در این مرحله زیاد مواد را هم نزنید تا میوهها له نشوند و شکل اصلی توت فرنگیها حفظ شود.
مرحله چهارم: آبلیمو یا جوهر لیمو را به کمپوت توت فرنگی اضافه کنید
پس از گذشت این مدت، حرارت را خاموش کنید. بلافاصله بعد از خاموش کردن حرارت و وقتی هنوز شربت کاملا داغ است، آبلیموی تازه یا جوهر لیمو را به قابلمه حاوی کمپوت اضافه کنید. محتویات قابلمه را هم نزنید. در عوض، ظرف را تکان دهید تا آبلیمو یا جوهر لیمو در کل شهد پراکنده شوند. توجه داشته باشید، افزودن آبلیمو یا جوهر لیمو به کمپوت توت فرنگی ضروری است و علاوه بر کمک به پایداری رنگ کمپوت توت فرنگی، از فساد زودهنگام آن نیز جلوگیری میکند.
برای خرید جوهر لیمو میتوانید به روشهای حضوری و اینترنتی به فروشگاههای افق کوروش مراجعه کنید.
مرحله آخر: کمپوت توت فرنگی را سرو کنید
حالا، قابلمه حاوی کمپوت توت فرنگی را کنار بگذارید و مدتی صبر کنید تا کمپوت توت فرنگی در همان ظرف خنک شود و از دما بیفتد. بعد از خنک شدن کمپوت، میتوانید آن را سرو کنید. یا این که کمپوت توت فرنگی را درون شیشههای استریل شده بریزید و در یخچال نگهداری کنید. توجه داشته باشید، درب بطریهای حاوی کمپوت را باید محکم ببندید. شما میتوانید کمپوت توت فرنگی را به مدت ۱ هفته تا ۱۰ روز در یخچال نگه دارید.
راستی، شما میتوانید انواع کمپوت میوه را به روشهای حضوری و اینترنتی از فروشگاههای افق کوروش هم تهیه کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه انواع کمپوت و روش نگهداری آن ها
طرز تهیه کمپوت توت فرنگی در شیشه (روش دوم)
در طرز تهیه کمپوت توت فرنگی در شیشه، مثل درست کردن مربای توت فرنگی و مانند روش بالا، ابتدا باید توت فرنگیهای شسته و آبکشی شده را در ابعاد دلخواه برش بزنید و برگ و تاج سبز توت فرنگیها را جدا کنید. سپس، توت فرنگی ها را در بطری بریزید. شکر و آبلیمو را نیز به بطریهای حاوی توت فرنگی اضافه کنید.
پس از آن، آب را بجوشانید و آب جوش را هم داخل این بطری بریزید؛ تا جایی آب بریزید که شیشه پر شود و روی توت فرنگی ها را بپوشاند. در آخر، یک قطعه چوب دارچین را نیز داخل شیشه بیندازید و درب بطری را محکم ببندید. حالا بطری را تکان دهید تا شکر در آب جوش حل شود.
توجه داشته باشید، پیش از قرار دادن این بطری در یخچال باید آن را به خوبی هواگیری کنید. برای این منظور، حتما باید حدود ۱ الی یک و نیم سانتیمتر از فضای بالای شیشه را خالی بگذارید.
برای خرید انواع ادویه مانند دارچین میتوانید به روشهای حضوری و اینترنتی به فروشگاههای افق کوروش مراجعه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه کمپوت توت فرنگی
- شربت کمپوت را می توانید با وانیل، چوب یا پودر دارچین، میخک، نارگیل رنده شده، میوه های شیرین شده، کشمش، بادام آسیاب شده، هل، زعفران دم کرده و چاشنی های دیگر، طعم دار کنید.
- اگر دوست دارید کمپوت توت فرنگی شما طعم وانیلی داشته باشد، وانیل را در دقایق پایانی پخت، همراه با آبلیمو یا جوهر لیمو به قابلمه اضافه کنید. یک دقیقه پس از افزودن وانیل، حرارت را خاموش کنید تا عطر و طعم آن از بین نرود.
- میزان شکر و چاشنی هایی که در طرز تهیه کمپوت توت فرنگی به کار میبرید، به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. بنابراین میتوانید مواد را از آن چه در دستور تهیه آورده شده است، کمتر یا بیشتر در نظر بگیرید.
- کمپوت توت فرنگی را میتوانید به صورت گرم یا سرد استفاده کنید. البته اگر میخواهید کمپوت توت فرنگی را برای مدت طولانی و مصارف دیگر مثل تزیین یا طعم دادن به انواع کیک مثل کیک توت فرنگی اسفنجی و … استفاده کنید، میتوانید آن را در فریزر بگذارید. در هنگام استفاده، از شب قبل کمپوت توت فرنگی را به یخچال منتقل کنید تا یخ آن باز شود.
- طرز تهیه کمپوت توت فرنگی بدون شکر هم امکانپذیر است. برای این منظور، کافی است شکر را از دستور بالا حذف کنید. برای درست کردن شربت این کمپوت، به جای آب از آب سیب طبیعی استفاده کنید. در این جا، آب سیب طبیعی به عنوان شیرینکننده عمل میکند.
- کمپوت توت فرنگی را میتوانید با توت فرنگی خشک (روش های خشک کردن توت فرنگی) هم درست کنید. تهیه کردن کمپوت با میوههای خشک در اروپای شرقی رواج بیشتری دارد و شربت آن، یک نوشیدنی محبوب و پرطرفدار است که به آن «pluma moos« گفته میشود.
- برای درست کردن کمپوت توت فرنگی، از توت فرنگیهایی استفاده کنید که تازه و رسیده باشند. اگر آثاری از له شدگی یا خرابی در آنها میبینید، حتما آن قسمت را جدا کنید.
- کمپوت توت فرنگی را میتوانید با توت فرنگیهای کامل و درسته تهیه کنید یا آنها را خرد کنید. اما اگر آنها را به صورت درسته به کار میبرید، بهتر است اندازه و سایز توت فرنگیها به هم نزدیک باشد. در این صورت هم ظاهر کمپوت بهتر میشود و هم زمان پخت توت فرنگیها یکسان خواهد بود.
- توتفرنگیها را قبل از جدا کردن برگ و تاج بشویید تا آب وارد بافت میوه نشود و از آبدار شدن بیش از حد آن جلوگیری شود.
- کمپوت باید با حرارت ملایم پخته شود تا توت فرنگیها له نشوند و شکل خود را حفظ کنند.
- زمان پخت کمپوت توت فرنگی را نباید بیشتر از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در نظر بگیرید. در غیر این صورت، رنگ و بافت میوه تغییر میکند و شکل ظاهری کمپوت خراب میشود.
- برای نگهداری طولانی، شیشهها پس از پرشدن باید به روش بنماری جوشانده شوند تا هواگیری کامل انجام شود و کمپوت کپک نزند.
- بر خلاف مربای توت فرنگی، شربت کمپوت نباید غلیظ شود. قوام بیش از حد نشانه پخت طولانی مدت است و میتواند موجب تیره شدن رنگ کمپوت شود.
فوت و فنهای خوشمزه شدن کمپوت توت فرنگی
آیا میتوانیم کمپوت توت فرنگی را بدون شکر تهیه کنیم؟
بله. در این صورت باید شکر را حذف کنید. سپس، کمپوت را به جای آب معمولی با آب سیب طبیعی بپزید. برخی از افراد هم به جای شکر، چند عدد خرمای بدون هسته را همراه با توت فرنگیها در قابلمه میریزند و روی حرارت میگذارند. در چنین حالتی، پس از آماده شدن کمپوت بهتر است خرماها را از قابلمه خارج کنید. توجه داشته باشید، ماندگاری کمپوت بدون شکر به مراتب کمتر از کمپوت معمولی است و باید هر چه زودتر مصرف شود.
آیا شربت کمپوت باید قوام بیاید؟
خیر. برخلاف مربا، شربت کمپوت نباید غلیظ شود. تنها کافی است شکر در آب حل شده و محلول کمی بجوشد تا به شکل شربت ملایم درآید.
چرا رنگ کمپوت توت فرنگی تیره میشود؟
پخت طولانی مدت، دمای زیاد، اضافه نکردن مواد اسیدی مانند آبلیمو یا جوهر لیمو و بستهبندی نامناسب یا هواگیری نکردن از اصلیترین عواملی هستند که موجب تیره شدن رنگ کمپوت توت فرنگی میشوند.
بهترین زمان برای افزودن آبلیمو چه موقع است؟
در دقایق پایانی پخت، پس از نرمشدن توتفرنگیها. این کار باعث حفظ رنگ طبیعی میوه و افزایش ماندگاری کمپوت میشود.
آیا لازم است بطری کمپوت حتما هواگیری شود؟
اگر قصد نگهداری بلندمدت دارید، بله. بدون هواگیری (پاستوریزه کردن در قابلمه آب جوش)، احتمال کپک زدن و فساد کمپوت بسیار بالا است.
فرق کمپوت و مربای توت فرنگی در چیست؟
کمپوت در شربتی رقیق پخته میشود و قوام نمیگیرد؛ یعنی میوهها باید شکل خود را حفظ کنند. در مقابل، مربا دارای شربتی غلیظ، پخت طولانیتر و شیرینی بیشتری است.
آیا میتوانیم از توت فرنگی یخزده برای کمپوت استفاده کنیم؟
بله، اما بهتر است آنها را پیش از پخت کامل یخزدایی کنید. توجه داشته باشید، توت فرنگیهای یخزده پس از پخت ممکن است بافتی نرمتر پیدا کنند.
ماندگاری کمپوت توت فرنگی چقدر است؟
در صورت پاستوریزه صحیح و نگهداری در جای خنک و تاریک، حدود ۶ تا ۱۲ ماه. پس از باز شدن درب شیشه، تنها چند روز در یخچال قابل نگهداری است.
چگونه کمپوت توت فرنگی را هواگیری کنیم؟
هواگیری یا پاستوریزه کردن در منزل، یکی از راههای بسیار مفید برای جلوگیری از فساد زودرس و کپک زدگی انواع کمپوت، ترشی، مربا و … است. در این روش، هوایی را که به همراه مواد، در داخل بطری حبس شده است، با روشی ساده خارج میکنید. برای این منظور، بطریهایی را که در آن ها کمپوت یا مواد فاسد شدنی ریختهاید، در یک قابلمه قرار دهید. درب بطریها را محکم ببندید. به قابلمه، آب اضافه کنید تا جایی که ۲/۳ ارتفاع بطریها را آب پوشانده باشد.
قابلمه را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید آب بجوشد. حرارت را کم کرده و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید تا بطریها در آب در حال جوشیدن بمانند. سپس حرارت را قطع کنید. آب که سرد شد و از دما افتاد، بطریها را از قابلمه بیرون بیاورید. بطریها را یک شب تا صبح به صورت وارونه قرار دهید. سپس آنها را برگردانید و در جای مناسب بگذارید. این روش هواگیری برای انواع ترشیها، رب و موادی که قصد دارید تا مدت زیادی آنها را نگه دارید، بسیار مناسب است.
تاریخچه پیدایش کمپوت چیست؟
بر اساس اعتقادات مردم قرون وسطی، میوههای پخته شده در شکر یا قند، رطوبت بدن را معتدل میکنند. این یعنی درست کردن این دسر، از زمانهای قدیم متداول بوده است. اما در اواخر قرون وسطی و در انگلیس، کمپوت پای خود را به جشنها باز کرد. با گذشت زمان و در دوران رنسانس، کمپوت به عنوان یک دسر سرد، بعد از صرف شام و با یک کاسه خامه سرو میشد. اما دلیل محبوبیت این دسر، تنها خوشمزه بودن یا اعتقاد به متعادل نگه داشتن رطوبت بدن نبود، بلکه یک عامل مهم دیگر هم داشت؛ و آن چیزی نبود جز ساده و ارزان بودن.
در طرز تهیه انواع کمپوت نیازی به استفاده از انواع محصولات لبنی یا گوشت نبود. به همین خاطر هم مقرون به صرفه بود. در ضمن خیلی زود و سریع هم آماده میشد. بنابراین خانوادههای یهودی اروپا استقبال زیادی از آن کردند. البته این محبوبیت به مرور جهانی شد و در کل دنیا آوازه این دسر پیچید. حالا انواع متفاوت این دسر، هم به عنوان یک طعمدهنده برای دسرهای دیگر و هم به تنهایی و به عنوان یک میان وعده خوشمزه، مشتریان پر و پا قرصی دارد.
خواص کمپوت توت فرنگی چیست؟
کمپوت توت فرنگی، علاوه بر طعم دلپذیر و رنگ جذاب دارای آنتی اکسیدانهای فراوانی است که به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند سرطان و بیماریهای قلبی کمک میکنند. همچنین، ویتامین C موجود در توت فرنگی (هرچند در حرارت مقداری از آن کاهش مییابد) در حفظ عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد و در بهبود زخمها و تولید کلاژن موثر است. از سوی دیگر، وجود پتاسیم و ترکیبات ضدالتهابی در توت فرنگی موجب بهبود گردش خون، کاهش فشار خون و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میشود. توجه داشته باشید، اگر کمپوت با شکر زیاد تهیه شود، ارزش تغذیهای آن کاهش مییابد و برای افراد دیابتی یا دارای اضافه وزن مناسب نخواهد بود. در این موارد، بهتر است از نسخههای کمشکر یا بدون شکر استفاده شود.