نان لاکو یا نان برنجی، یکی از نانهای خانگی اصالتا گیلانی است که با ترکیب آرد برنج و گندم درست میشود و ماندگاری طولانی دارد. نان لاکو، به خاطر استفاده از آرد برنج، بافت بسیار نرمی دارد و به عنوان نان صبحانه یا برای میان وعده در اغلب شهرهای گیلان از جمله لنگرود، سرو میشود. همچنین نان لاکو برای شب یلدا و دورهمیهای عید، پای ثابت دورهمیها و مهمانیها است. نان لاکو گیلکی روش تهیه جالبی دارد و درست کردن آن در خانه، کار بسیار آسانی است. در این مقاله از سرویس آشپزی در مجله کوروش ما طرز تهیه نان لاکو، به عنوان یکی از غذاهای شب یلدای گیلانیها و نکات پخت و خوشمزه شدن آن را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه نان لاکو گیلانی
مواد اولیه | مقدار مورد نیاز |
آرد برنج | ۴۰۰ گرم |
آرد گندم | ۱/۴ لیوان فرانسوی دستهدار |
آب جوش | ۱ و ۳/۴ لیوان فرانسوی دستهدار |
شکر | ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری |
نمک | نوک قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق مرباخوری |
کره | ۲۰ گرم |
روغن | به مقدار کافی |
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه: ۱ ساعت
مدت زمان مورد نیاز برای پخت نان لاکو گیلانی: ۱۵ دقیقه
مراحل طرز تهیه نان لاکو (نان برنجی شمالی)
نان لاکو یک نان لطیف و خوشمزه با آرد برنج برای صبحانه و عصرانه است. در ادامه طرز تهیه نان برنجی لاکو مرحله به مرحله را به ترتیب زیر دنبال کنید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در ابتدا، آرد برنج و آرد گندم را در دو ظرف جدا، ۲ تا ۳ بار الک کنید تا کاملا صاف و یکدست شود. یک شیرجوش یا قابلمه را روی شعله گاز بگذارید و آب را در آن بریزید. اجازه دهید آب شروع به جوشیدن کند.
در صورت تمایل میتوانید آرد برنج و آرد گندم را از فروشگاههای افق کوروش به روشهای خرید حضوری و اینترنتی تهیه کنید.
مرحله دوم: آرد را خمیر کنید
آرد برنج را در یک کاسه مناسب بریزید و آب جوش را طی ۲ تا ۳ مرحله به آن اضافه کنید. بعد از هر بار اضافه کردن آب، خمیر را ورز دهید. برای ورز دادن خمیر، دستکش بپوشید تا دستتان نسوزد.
زردچوبه و نمک را هم در این فاصله اضافه کنید تا کاملا به خورد خمیر بروند. خمیر باید کاملا جمع شود و بافت یکدستی پیدا کند. سپس خمیر را به ۳ تا ۴ چانه تقسیم کنید و داخل چانهها را یک حفره ایجاد کنید.
مرحله سوم: خمیر نان لاکو را بجوشانید
یک قابلمه را روی حرارت بگذارید و تا نیمه آب کنید. اجازه دهید آب شروع به جوشیدن کند. خمیرها را به آرامی داخل آب جوش بگذارید و شعله را کم کنید. به مدت ۲۰ دقیقه خمیرها باید در آب بجوشند تا طعم خام آرد برنج گرفته شود و خمیرها بپزند. بعد از پخته شدن خمیرها، خمیرها روی سطح آب قرار میگیرند. در این زمان، شعله را خاموش کنید.
مرحله چهارم: آرد گندم را اضافه کنید
خمیر که پخت، آنها را از قابلمه بیرون بیاورید و در یک ظرف مناسب بگذارید. خمیر را با چنگال، کمی باز کنید و آرد گندمی را که الک کرده بودید، به آن اضافه کنید. از آبی که خمیرها را در آن جوشانده بودید، به اندازه ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری بردارید و روی خمیر بریزید.
مرحله پنجم: خمیر نان لاکو را درست کنید
مواد خمیر را با دست ورز دهید. شکر و کره را هم اضافه کنید. (کره باید در دمای محیط نرم شده باشد. اگر کره سفت است، میتوانید کمی آن را حرارت دهید تا ذوب شود) خمیر را به قدری ورز دهید که کاملا لطیف شود و حالت چسبندگی نداشته باشد. اگر خمیر شل بود، کمی آرد دیگر اضافه کنید.
شما میتوانید انواع کره حیوانی یا گیاهی و شکر را به روشهای حضوری و اینترنتی از فروشگاههای افق کوروش خریداری کنید.
مرحله ششم: خمیر نان را چانه کنید
اگر ساج یا ظرف مخصوص پخت نان یا گمج دارید، نان را میتوانید روی این وسایل درست کنید. در غیر این صورت یک تابه را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید داغ شود.
از خمیر، به اندازه چانههایی (به اندازه یک پرتقال) بردارید. روی یک سطح را کمی آردپاشی کنید و چانههای خمیر را با وردنه باز کنید تا کاملا نازک شود.
مرحله آخر: نان لاکو را بپزید
بهتر است سطح تابه را کمی با روغن مایع چرب کنید تا نان به آن نچسبد. خمیر پهن شده را در تابه یا روی ظرف مخصوص پخت نان بگذارید. اجازه دهید که یک طرف نان، بپزد و طلایی شود. سپس آن را برگردانید تا سمت دیگر نان هم بپزد.
همه چانههای خمیر را به همین شکل بپزید. نان لاکو را بعد از پخت، لای دستمال پارچهای بگذارید و در یخچال یا دمای محیط و جای خنک نگهداری کنید.
روغن مایع را به روشهای حضوری و اینترنتی از فروشگاههای افق کوروش میتوانید تهیه کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان کشتا گیلانی
نکات مهم در طرز تهیه نان لاکو (نان برنجی گیلان)
- در ترکیبات نان لاکو، از زردچوبه برای خوشرنگ شدن نان استفاده میشود ولی شما میتوانید زردچوبه را با زعفران دم کرده هم جایگزین کنید.
- در برخی از دستورهای پخت نان لاکو، از خمیر مایه برای حجم دادن به خمیر استفاده میشود. در این صورت، ۱ قاشق چایخوری خمیر مایه را با آب گرم مخلوط کنید و به خمیر اضافه کنید. سپس خمیر را به مدت ۳۰ دقیقه استراحت دهید. بقیه مراحل را مانند روش بالا دنبال کنید.
- نان لاکو را میتوانید با کره، مربا، پنیر، شکلات صبحانه و … سرو کنید.
- نان لاکو بدون بیات شدن، ۳ تا ۴ روز در دمای محیط تازه میماند. برای ماندگاری بیشتر، نان لاکو را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
فوت و فنهای خوشمزه شدن نان لاکو گیلانی
چطور بفهمیم خمیر نان لاکو پخته است؟
خمیرهای نان لاکو را باید در آب جوش، قرار دهید تا بجوشند. بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خمیرها روی سطح آب میآیند و این نشاندهنده پختن و آماده شدن خمیر است.
چرا داخل خمیرهای نان لاکو را سوراخ میکنند؟
دلیل ایجاد حفره یا سوراخ در خمیر نان لاکو، بهتر پخته شدن خمیر نان است. بهتر است خمیرها را به صورت استوانهای یا دایرهای با حفرهای میان آن درست کنید تا همه قسمتهای خمیر بپزد.
نان لاکو با چه آردی درست میشود؟
نان لاکو با نام نان برنجی هم معروف است. آرد برنج ماده اصلی نان لاکو است و در آن از مقداری آرد گندم هم استفاده میشود تا بافت نان انسجام بهتری پیدا کند.