دلایل و علت لرزش بدن و دست بعد از ورزش و بدنسازی مختلف است اما این رخداد پس از تمرین معمولی است. لرزش و ضعف بدن پس از ورزش ممکن است نشان دهنده یک مشکل جدی باشد اگر لرزش مدتها پس از تمرین ادامه یابد. اگر بعد از تمرین عضلات بدن شما میلرزد، علل احتمالی را بررسی میکنیم و روش هایی که می توانید از بروز آن جلوگیری کنید را ارائه خواهیم کرد. معمولاً برای این رخداد جای نگرانی نیست زیرا چند دلیل دارد که در مجله کوروش با آنها آشنا میشویم. در سرویس سلامت همراه ما باشید.
لرزش بدن بعد از تمرین را بررسی کنید
دلایل و علت های مختلفی برای لرزش دست پس از ورزش و بدنسازی وجود دارد. برای بررسی این اتفاق بهتر است به عادت های خود پیش و حین تمرین توجه کنید. این توجه به شما کمک کند تا دلیل لرزش های بعد از ورزش را بفهمید. بیایید نگاهی دقیق به پنج مورد از دلایل لرزش بدن پس از ورزش بیاندازیم:
خستگی عضلات باعث لرزش بدن پس از ورزش میشود
خستگی عضلات شایعترین دلیل و علت لرزش بدن پس از ورزش و بدنسازی است. در طی فعالیت بدنی، سامانه عصبی مرکزی (CNS) واحدهای حرکتی را برای انقباض عضلات تحریک میکند. یک واحد حرکتی از یک نورون حرکتی و فیبرهای عضلانی تشکیل شده است. برانگیختن واحدهای حرکتی برای عضلات شما نیرو ایجاد میکند. اما هرچه بیشتر تمرین کنید، این سیگنالها کندتر میشوند و شدت آنها کمتر میشود. این تغییرات میتواند باعث شود عضلات شما به سرعت بین انقباضات و شل شدن، نوسان داشته باشد و در نتیجه لرزش ایجاد شود.
سامانه عصبی مرکزی شما همچنین میتواند توانایی حرکت عضلات را با قدرت از دست بدهد. این میتواند منجر به خستگی شود، که ممکن است باعث لرزش گردد. نشانههای دیگر خستگی عضلات عبارتاند از:
- ضعف
- درد
- سطح انرژی پایین
اگر خستگی عضلانی دارید، معمولاً به این معنی است که از عضلات خود زیادی کار کشیدهاید. به همین دلیل است که اگر خودتان را با یک تمرین سختتر به چالش بکشید، بیش از پیش دچار خستگی میشوید. اما گاهی، ممکن است این بدان معنی باشد که شما بیش از حد، خود را تحت فشار قرار دادهاید. اگر درد دارید یا نمیتوانید ادامه دهید، تمرین خود را به پایان برسانید و سعی کنید شدت ورزش را کاهش دهید.
بیشتر بخوانید: تکنیک های ورزش کردن در ماه مبارک رمضان چیست؟
نگه داشتن ماهیچه در یک موقعیت بعد از ورزش
وقتی عضله را برای مدت طولانی در یک وضعیت نگه دارید، لرزش ممکن است در بدن شما رخ دهد. این به دلیل فعالیت واحدهای حرکتی است. برخی از واحدهای حرکتی در عضلات شما فقط برای حرکات قدرتمند استفاده میشوند. هنگامی که یک عضله را برای مدت طولانی در جای خود نگه میدارید، این واحدهای حرکتی فعال میشوند تا نیروی بیشتری ایجاد کنند. این کار میتواند به لرزش منجر شود. به طور معمول، لرزش در عضلات در حال کار را تجربه خواهید کرد. هنگام بلند کردن و نگه داشتن دمبل سنگین نیز ممکن است همین اتفاق رخ دهد.
قند خون پایین
عضلات شما از گلوکز برای تامین انرژی استفاده میکنند. وقتی تمرین می کنید ، سطح گلوکز شما کاهش مییابد، به خصوص اگر با سرعت بالا یا برای مدت طولانی ورزش کنید. این میتواند منجر به پایین آمدن قند خون شود که به آن هیپوگلیسمی نیز میگویند. هیپوگلیسمی (کاهش قند خون) به خودی خود یک بیماری نیست بلکه نشانهای برای این است تا بفهمید یک مشکل جسمی وجود دارد.
بدون سوخت کافی، عضلات شما ممکن است شروع به لرزیدن کنند. از دلایل لرزش بدن پس از ورزش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خستگی
- گرسنگی
- سردرد
- سرگیجه
- تحریک پذیری
- ضعف
- ضربان قلب سریع
بیشتر بخوانید: قبل و بعد از ورزش چه بخوریم و چه نخوریم که لاغر شویم
کمبود آب بدن
هیدراته ماندن برای متعادل نگه داشتن سطح الکترولیت بدن مهم است. هیدراته کردن (hydration) یعنی رساندن آب کافی به سلولهای بدن. الکترولیتها عملکرد اعصاب و عضلات شما را کنترل میکنند. انجام یک فعالیت شدید باعث تعریق زیاد و از دست دادن آب میشود. اگر در یک روز گرم در فضای باز ورزش میکنید، همین اتفاق رخ میدهد و آب بدن بیشتر از دست میرود. اگر بیش از حد عرق کنید و کم آب میخورید، ممکن است دچار گرفتگی عضلات و لرزش عضلات بدن شوید. از دیگر نشانههای کم آبی بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خستگی
- تشنگی
- ادرار تیره
- کاهش ادرار
- سردرد
- سرگیجه
- ضعف
- گیجی
مصرف زیاد کافئین
برخی از افراد دوست دارند قبل از ورزش قهوه، نوشیدنی های ورزشی یا مکمل های قبل از تمرین بنوشند. این نوشیدنیها حاوی کافئین هستند که میتواند به شما در تمرین بدن کمک کند.
اما اگر بیش از حد مصرف کنید ممکن است در بدن شما تلاطم ایجاد شود. لرزش ناشی از کافئین اغلب بر روی دست و اندام شما تأثیر میگذارد، اما میتواند سایر اعضای بدن را درگیر کند. مصرف بیش از حد کافئین همچنین ممکن است باعث موارد زیر شود:
- ضربان قلب سریع
- سرگیجه
- بیخوابی
- حالت تهوع
- اسهال
- فشار خون بالا
بیشتر بخوانید: ۲۰ ماده غذایی که بعد از ورزش نباید بخوریم
آیا میتوانید برای جلوگیری از لرزش بعد از تمرین کاری انجام دهید؟
برای کاهش لرزش بدن و دست پس از ورزش و بدنسازی و ضعف بدن بعد از ورزش این نکات را امتحان کنید:
- ماهیچه ها هنگامی میلرزند که بیش از حد کار کرده باشند. اگر احساس لرزش می کنید، از پریدن به یک تمرین دیگر خودداری کنید و به جای آن عضلات خود را آرام بگذارید.
- یک وعده غذایی سالم بخورید. با خوردن یک وعده غذایی بعد از تمرین، به عضلات خود کمک کنید تا تقویت شوند. روی کربوهیدراتها تمرکز کنید تا ذخایر گلوکز و پروتئین برای ترمیم عضلات تامین شود.
- آب بنوشید تا سطح الکترولیت بدن بازگردد. مایعات در سریعترین زمان به کمک شما میآید تا با آب رسانی به بدن لرزش اندام کاهش یابد.
- کشش بعد از تمرین ممکن است به شل شدن عضلات و کاهش اسپاسم، درد و گرفتگی کمک کند.
بیشتر بخوانید: چند حرکت ورزشی در روزهای قرنطینه کرونا
پیش از وقوع لرزش در بدن اقداماتی انجام دهید
- خود را به تدریج به چالش بکشید. مدت یا شدت تمرین خود را با مراحل کم افزایش دهید. این ممکن است از لرزش و آسیبدیدگی و ضعف بدن بعد از ورزش جلوگیری کند.
- یک وعده غذایی قبل از تمرین بخورید. قبل از شروع ورزش به بدن خود به اندازه کافی برسید. ۲ تا ۳ ساعت قبل از تمرین، یک وعده غذایی مناسب مصرف کنید.
- کافئین را محدود یا از آن دوری کنید. اگر به کافئین حساس هستید، قبل از ورزش آن را کاهش داده یا از آن دوری کنید.
- گرم شوید و خنک شوید. قبل از ورزش، بدن خود را گرم کنید تا عضلات خود را برای حرکت آماده کنید. وقتی کارتان تمام شد برای بهبودی و کاهش درد و خستگی حتما سرد کنید.
- پیش از تمرین، یک وعده غذایی برای پس از ورزش تهیه کنید. اگر یک وعده غذایی زودتر از موعد آماده کرده اید ، پس از تمرین می توانید به سرعت و به راحتی عضلات خود یاری دهید تا سوختگیری کنند.
- قبل، حین و بعد از ورزش هیدراته شوید. نوشیدن مایعات در طول روز می تواند به کاهش خطر کم آبی بدن کمک کند. اگر در هوای گرم یا در فضای باز ورزش میکنید، یا اگر یک تمرین شدید انجام میدهید، میزان مایعات خود را افزایش دهید.
برای پیگیری دلایل لرزش بدن پس از ورزش ، باید سراغ پزشک برویم؟
در بیشتر موارد ، لرزش و ضعف بعد از تمرین و ورزش جدی نیست. اما اگر علائم زیر را مشاهده کردید، از پزشک کمک بگیرید:
- لرزش طولانی مدت
- تنفس دشوار
- سرگیجه
- استفراغ
- غش کردن
- تشنج
منبع: healthline