تاثیر رب گوجه فرنگی بر دیابت نوع ۱ و نوع ۲ چیست؟ آیا مصرف گوجه فرنگی، آب گوجه و رب گوجه فرنگی برای دیابتیها مفید است یا سلامتی آنها را به خطر میاندازد؟ آیا رب گوجه فرنگی میتواند جایگزین انسولین در بیماران دیابتی شود؟ افرادی که دچار بیماری قند خون یا دیابت هستند، قبل از خوردن هر غذا، باید به میزان قند موجود در آن ماده غذایی توجه بیشتری کنند. رب گوجه فرنگی به عنوان یکی از رایجترین چاشنیهای محبوب، نقش پررنگی در پخت غذاهای ایرانی دارند. اما تاثیر رب گوجه فرنگی بر دیابت چیست؟ آیا دیابتیها مجاز به مصرف رب گوجه هستند یا خیر؟ در این مقاله از سرویس سلامت به بررسی نقش رب گوجه فرنگی بر دیابت و هر آنچه را که باید در این مورد بدانید، میپردازیم. با مجله کوروش همراه باشید.
ارزش غذایی رب گوجه فرنگی
پیش از هر چیز بهتر است بدانید که هر ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی، تنها ۱۳ کالری انرژی دارد و فاقد چربی است. به همین خطر تاثیر چندانی بر اضافه وزن و چاقی ندارد. همین میزان از رب گوجه فرنگی، حاوی ۲۲۴ واحد ویتامین آ، ۳/۵ واحد ویتامین ث و ۵ میلیگرم آهن است.
علاوه بر این، از جمله خواص رب گوجه فرنگی این است که سرشار از پتاسیم بوده و در یک قاشق غذاخوری از آن ۱۶۲ میلیگرم از این ماده معدنی وجود دارد. ویتامین K و ویتامینهای گروه ب نیز به وفور در این چاشنی یافت میشوند که مجموع این مواد مغذی آن را به یک گزینه سالم برای مصرف تبدیل میکند.
تاثیر رب گوجه فرنگی بر دیابت
همانطور که میدانید، رب گوجه فرنگی خانگی یا کارخانهای، حاصل جوشاندن گوجه فرنگیهای رسیده و غلیظ شدن سس آن است که در غذاها یا به عنوان سس و چاشنی در کنار غذا استفاده میشود. بنابراین برای مشخص شدن خواص یا مضرات آن باید به تاثیر گوجه فرنگی بر دیابت بپردازیم.
مصرف گوجه فرنگی به هر شکلی در رژیم غذایی، شامل گوجه فرنگی خام، آب گوجه، سس گوجه و رب گوجه فرنگی بر بیماری دیابت تاثیر مستقیمی دارد. گوجه فرنگی و رب آن، منبع بسیار خوبی از ویتامین ث و سرشار از ویتامینهای آ و پتاسیم است.
از آنجایی که رب گوجه فرنگی حاصل غلیظ شدن آب گوجه است، بد نیست بدانید هر یک فنجان آب گوجه فرنگی تقریبا حدود ۳۲ کیلوکالری انرژی را به بدن وارد میکند. همین موضوع نشان میدهد که با یک میوه کمکالری مواجه هستید.
از طرفی به خاطر محتوای کم کربوهیدرات، رب گوجه فرنگی بر دیابت تاثیر مثبتی دارد. چون به دیابتیها توصیه میشود که مراقب مصرف کربوهیدرات باشند و مواد غذایی را که کربوهیدرات بالایی دارند، از رژیم غذایی خود حذف کنند.
تاثیر رب گوجه بر بیماریهای شایع دیابتیها
در مورد افراد دیابتی، به خاطر چسبنده بودن پلاکتهای خون، خطر ابتلا به تصلب شرایین و بیماریهای قلبی و عروقی، بیش از افراد عادی است. متاسفانه مبتلایان به دیابت در معرض خطر بروز حملههای قلبی و عروقی و سکته مغزی هستند.
به همین دلیل هم به این بیماران، مصرف داروهای ضد انعقاد خون تجویز میشود. رب گوجه فرنگی یکی از مواد غذایی است که خاصیت ضد انعقادی دارد و علاوه بر آن به خاطر پایین بودن میزان قند گوجه فرنگی، به گزینهای مناسب برای بیماران مبتلا به دیابت تبدیل شده است.
دیابت، چاقی و رب گوجه فرنگی
شاید جالب باشد بدانید که رب گوجه فرنگی، آب گوجه و خود گوجه فرنگی خام، میتواندد به سلامت و تناسب اندام بدن کمک کنند. گوجه فرنگی میتواند از بالا رفتن وزن جلوگیری کند و چربیهای اضافی بدن را بسوزاند. همچنین از خواص آب گوجه فرنگی برای دیابت میتوان برای جلوگیری از افزایش وزن کمک گرفت. خوردن یک فنجان آب گوجه فرنگی مخصوصا در زمان صبح میتواند به کاهش وزن مفید کمک کند.
بد نیست بدانید که در دیابتیها، افزایش وزن یک مشکل شایع به حساب میآید و این افراد به سختی میتوانند وزن خود را کاهش دهند. گوجه فرنگی تخمیر در رودهها را کاهش میدهد و مدت بیشتری احساس سیری میکنید.
فواید رب گوجه برای کاهش فشار خون دیابتیها
در مبتلایان به بیماری دیابت، افزایش فشار خون هم یکی از معضلاتی است که سلامت آنها را تهدید میکند. حتی اگر نمیتوانید هر روز از مزایای رب گوجه فرنگی بر دیابت بهره ببرید، میتوانید از جایگزین آن یعنی گوجه فرنگی خام استفاده کنید. خوردن یک عدد گوجه فرنگی با سایز بزرگ میتواند فشار خون را در مبتلایان به دیابت نوع ۲ کاهش دهد.
گوجه فرنگی به عنوان یک سبزی غیر نشاستهای، قند و کربوهیدرات کمی دارد و همین موضوع بر گلوکز موجود در خون دیابتیها تاثیر میگذارد. هر چه میزان کربوهیدرات و قند مواد غذایی پایینتر باشد، برای مصرف افراد مبتلا به دیابت مناسبتر است.
چون کربوهیدراتها به خصوص انواع تصفیه شده آنها، به سرعت متابولیزه شده و باعث افزایش قند خون میشوند. به همین دلیل هم از دیابتیها خواسته میشود میزان کربوهیدرات مصرفی خود را به صورت مداوم مورد سنجش قرار دهند.
شاخص گلیسمی رب گوجه فرنگی
شاخص گلیسمی یکی از دغدغههای اصلی برای مقابله با بیماری دیابت است. همه مواد غذایی دارای ضریب گلیسمی مشخصی هستند و هر چه این عدد، بیشتر باشد، به معنی این است که قند خون فرد بعد از مصرف آن ماده غذایی، بالاتر رفته و زمان کوتاهی بعد از خوردن آن، احساس گرسنگی خواهد کرد.
کسانی که مبتلا به دیابت هستند، بهتر است غذاهایی مصرف کنند که شاخص گلیسمی آنها کمتر از ۵۵ باشد. رب گوجه فرنگی و گوجه خام نیز در دسته مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین قرار دارند و از بالا رفتن قند خون در دیابتیها پیشگیری خواهند کرد.
قند موجود در رب گوجه فرنگی چیست؟
قند موجود در رب گوجه فرنگی شامل گلوکز و فروکتوز میشود که به میزان اندکی در گوجه فرنگی و مشتقات آن شامل سس گوجه، پودر گوجه، آب و پوره گوجه فرنگی هم یافت میشود.
بهترین روش مصرف رب گوجه فرنگی
بهترین راه مصرف این ماده غذایی، استفاده از آن به صورت رقیق شده در انواع غذا یا سوپ است. بد نیست بدانید که هر چه رب گوجه فرنگی غلظت بیشتری داشته باشد، خواص بیشتری هم دارد. از طرف دیگر، حل شدن رب گوجه فرنگی در آب میتواند خواص درمانی رب گوجه فرنگی را افزایش دهد و برای سلامت مفیدتر خواهد بود.
در چه صورت دیابتیها باید در مصرف رب گوجه فرنگی احتیاط کنند؟
هر چند تا اینجا درباره تاثیر مثبت رب گوجه فرنگی بر دیابت توضیح دادیم ولی همه اینها در صورتی است که از رب گوجه فرنگیهای سالم و تولید شده بر اساس استانداردهای کیفی استفاده کنید.
رب گوجه فرنگیهایی که در آنها از میزان زیادی نمک استفاده شده است میتواند فشار خون را به طرز چشمگیری بالا ببرد که آن را برای مبتلایان به دیابت خطرناک خواهد کرد. چون همانطور که اشاره شد، مبتلایان به دیابت، بیشتر در معرض بیماریهای قلبی و عروقی هستند و باید مراقب فشار خون بالای خود نیز باشند.
بهتر است برای مصارف خانگی (اگر این امکان برای شما وجود دارد) از رب و سس گوجه فرنگی خانگی استفاده کنید تا از سلامت آن مطمئن باشید. پیشنهاد میکنیم مقاله روشهای تشخیص رب گوجه سالم از تقلبی را هم مطالعه کنید.
سوالات متداول
شاخص گلیسمی رب گوجه فرنگی پایین است یا بالا؟
رب گوجه فرنگی به عنوان یکی از مشتقات گوجه فرنگی، شاخص پایین و زیر ۵۵ دارد. این میزان برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند، عدد بسیار مناسب و نشاندهنده قند پایین ماده غذایی است.
رب گوجه فرنگی برای دیابتی ها مفید است یا مضر؟
در صورتی که رب گوجه فرنگی شور نباشد و در آن از سدیم یا نمک زیادی استفاده نشود میتواند به عنوان یک ماده غذایی مفید برای مبتلایان به قند خون به کار برود. در غیر این صورت به دلیل بالا بردن فشار خون، مصرف آن توصیه نمیشود.
آیا رب گوجه فرنگی میتواند جایگزین انسولین در بیماران دیابتی شود؟
خیر. رب گوجه فرنگی میتواند در کاهش دیابت نقش مفید و موثری داشته باشد ولی به عنوان جایگزین انسولین نمیتوان از آن استفاده کرد.
امراله مهماندوست . 13 تیر 1402
قند و چربی و فشار خونم از سال ۱۴۰۲ بالا رفته است پول خریدن میوه که نداشته ام و ندارم خوراک و میوه و … همه را از آب گرجه فرنگی می گیرم