کمپوت گیلاس از جمله مفیدترین کمپوتها به خصوص برای پایین آوردن تب و درمان سرماخوردگی است و یک دسر خوشمزه با گیلاس است. از سوی دیگر بسیاری از افراد به خاطر مشکلات گوارشی نمیتوانند میوهها را به صورت خام مصرف کنند. به همین دلیل کمپوت کردن میوهها میتواند نیازهای این افراد را برطرف کند. ۲ روش طرز تهیه کمپوت گیلاس در شیشه با ماندگاری بالا و نیز فواید کمپوت گیلاس برای کاهش تب و درمان سرماخوردگی را در مجله کوروش بخوانید. با سرویس آشپزی همراه باشید.
روش اول طرز تهیه کمپوت گیلاس خانگی با ماندگاری بالا
مدت زمان آماده سازی مواد: ۱۵ دقیقه
مدت زمان پخت: ۱۵ دقیقه
کالری کمپوت گیلاس: کالری کمپوت گیلاس با شربت رقیق ۶۷ کالری در ۱۰۰ گرم است
مواد لازم برای تهیه کمپوت گیلاس با شیشه
- گیلاس سالم و تازه و درشت: ۱ کیلوگرم
- آب: ۱ لیتر (۴ لیوان فرانسوی دستهدار)
- شکر: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
مراحل طرز تهیه کمپوت گیلاس خانگی
کمپوت گیلاس یکی از خوشمزهترین و پرطرفدارترین انواع کمپوت است که خیلی افراد آن را به صورت آماده از بیرون تهیه میکنند، اما شما میتوانید به راحتی کمپوت گیلاس را در خانه نیز درست کنید. در ادامه میتوانید با مراحل درست کردن کمپوت گیلاس در خانه آشنا شوید.
مرحله اول؛ درست کردن محلول آب و شکر
در طرز تهیه کمپوت گیلاس خانگی باید از گیلاسهای تازه، درشت و شیرین بدون له شدگی یا کرمزدگی استفاده کنید. گیلاسها را بشورید و در آبکش بریزید تا خشک شوند. در این فاصله آب و شکر را با هم مخلوط کنید و اجازه دهید روی شعله ملایم گاز شکر در آب حل شود اما قوام پیدا نکند و غلیظ نشود. همین که چند جوش زد کافی است و گاز را خاموش کنید. اجازه دهید محلول آب و شکر سرد شود.
مرحله دوم؛ ریختن شربت بر روی گیلاسها
در این مرحله از طرز تهیه کمپوت گیلاس باید گیلاسها را داخل یک یا دو شیشه بریزید (درب شیشهها حتما باید پلاستیکی باشد) و روی گیلاسها شربتی آب و شکری که درست کرده بودید را بریزید. آب و شکر باید کاملا روی گیلاسها را بپوشاند و لب به لب شود.
حالا درب شیشهها را محکم ببندید و در یک قابلمه بزرگ بگذارید. در قابلمه آب سرد بریزید. آب سرد باید ۲/۳ ارتفاع شیشهها باشد. قابلمه را روی حرارت گاز بگذارید و اجازه دهید آب به دمای جوش برسید. از اولین لحظهای که آب جوش آمد ۱۵ دقیقه آب را روی حرارت نگه دارید تا بجوشد. سپس شعله گاز را خاموش کنید و صبر کنید تا آب از داغی بیفتد و ولرم شود.
مرحله سوم؛ وارونه کردن شیشه کمپوت گیلاس برای خالی شدن هوا
حالا شیشههای کمپوت را در آب بیرون بیاورید و وارونه کنید. به این روش متوجه میشوید که از لا به لای شیشه حباب بیرون میزند یا نه. اگر حباب بیرون نزد و هوا پس نداد کمپوت را میتوانید چند ماه در کابینت یا یخچال نگهداری کنید. اگر کمپوت هوا پس داد در یخچال بگذارید و ظرف چند روز مصرف کنید.
کمپوت آلبالو و کمپوت گیلاس و آلبالو هم دقیقا به همین روش تهیه میشود ولی برای هر یک کیلوگرم آلبالو از دو لیوان شکر یا بیشتر استفاده کنید (بستگی به سلیقه شما دارد).
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خانگی کمپوت هلو و شلیل و زردآلو
روش دوم طرز تهیه کمپوت گیلاس خانگی با ماندگاری بالا
در این روش از طرز تهیه کمپوت گیلاس ابتدا گیلاسها را بشورید و آبکش کنید. در شیشههای تمیز و خشک با درب فلزی گیلاسها را بریزید و لابهلای گیلاسها شکر بپاشید. در یک قابلمه آب را جوش بیاورید. اجازه دهید دمای آب جوشیده ولرم شود سپس روی گیلاسها آب جوشیده ولرم بریزید.
آب باید کاملا روی گیلاسها را بپوشاند. حالا درب شیشهها را محکم ببندید و در یک قابلمه بزرگ بگذارید. به اندازه ۲/۳ ارتفاع شیشهها در قابلمه آب بریزید و اجازه دهید آب جوش بیاید. ۱۰ الی ۱۵ دقیقه شیشهها باید در آب جوش روی شعله گاز باشند.
بعد از ۱۵ دقیقه شعله گاز را خاموش کنید و شیشهها را از آب بیرون بیاورید. شیشهها را وارونه کنید تا هوای داخل شیشه بیرون بیاید. وقتی شیشهها خنک شدند در یخچال بگذارید. از کمپوت گیلاس در تمام طول سال برای تهیه انواع شیرینی و دسر، کیک گیلاس و چیزکیک و سرو در کنار بستنی و پنکیک و … استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کمپوت به
فواید کمپوت گیلاس برای درمان تب و سرماخوردگی و دوران بارداری
- گیلاس سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان است. به همین دلیل سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و از ابتلا به ویروسهای سرماخوردگی مثل کرونا، آنفولانزا، تب، سرفه و عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی جلوگیری میکند.
- گیلاس و آب گیلاس از جمله تببرهای طبیعی قوی محسوب میشوند و دمای بدن را کنترل میکنند.
- خوردن گیلاس و کمپوت گیلاس در دوران بارداری سطح ایمنی زن باردار را بالا میبرد و آنتی سیانینهای موجود در گیلاس میتوانند از سلولهای جدید محافظت کنند و سلامتی مغز جنین را افزایش میدهند. آنتی سیانین موجود در گیلاس قرمز تورم، التهاب بدن و درد مفاصل که ناشی از بارداری است را التیام میبخشد و در نتیجه از ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت بارداری و فشار خون بالا پیشگیری میکنند. ویتامین C موجود در گیلاس به خاطر تقویت رگهای خونی خونرسانی به جنین را بهبود میبخشد.
- با توجه به اینکه گیلاس و همینطور کمپوت گیلاس سرشار از ویتامین است، مصرف آن به صورت یک برنامه غذایی مناسب به همه و به خصوص بانوان توصیه میشود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه و نکات مهم کمپوت سیب
نکات و فوت و فنهای طرز تهیه کمپوت گیلاس خانگی
*برای تهیه کمپوت گیلاس باید گیلاسها را به خوبی خشک کنید تا هیچ رطوبتی نداشته باشند چون در غیر این صورت کمپوت گیلاس کپک میزند.
*قرار دادن گیلاسها بیش از زمان مشخص روی حرارت میتواند رنگ کمپوت را تیره کند.
*بعد از جوشاندن شیشه کمپوتها بهتر است ۲۰ دقیقه صبر کنید و بعد آنها را از داخل آب خارج کنید، زیرا خارج کردن شیشههای کمپوت به صورت داغ موجب شکستن شیشه میشود.
*برای درست کردن کمپوت گیلاس بهتر است از میوههای سالم و رسیده استفاده کنید.
*کمپوت گیلاس با ماندگاری بالا حدود ۵ تا ۶ ماه ماندگاری دارد و میتوانید آنها را تا حدود ۱ سال نیز در یخچال نگهداری کنید.
*در صورت تمایل میتوانید یک دانه هل برای عطر دادن به کمپوت گیلاس استفاده کنید.
*مقدار شکری که به کمپوت گیلاس اضافه میکنید، کاملاً سلیقهای است و میتوانید آن را بنا به سلیقه خودتان کم و زیاد کنید.
*اگر احتمال میدهید گیلاس کرم دارد، میتوانید برای ۱ ساعت آن را در آب سرد قرار دهید تا کرم از گیلاس خارج شود.
*در زمان جوشاندن کمپوت گیلاس در شیشه آب باید حدود ۱ تا ۲ سانتیمتری زیر درب شیشه باشد.
*در صورتی که درب کمپوت باز نشود، میتوانید تا چند ماه آن را خارج از یخچال نگهداری کنید، اما به محض باز شدن درب باید آن را در یخچال قرار دهید.
*برای درست کردن کمپوت گیلاس بدون هسته از روشهای درآوردن هسته گیلاس استفاده و به همین ترتیب طرز تهیه کمپوت گیلاس که در بالا گفته شد عمل کنید.
*پیشنهاد میکنیم طرز تهیه مربای گیلاس و طرز تهیه مارمالاد گیلاس را هم مطالعه کنید.