انواع پنیر صبحانه، تنوع زیادی دارند و تقریبا هر سلیقه و طبعی که داشته باشید، میتوانید از طعم پنیر برای شروع یک روز، لذت ببرید. اما هر چقدر هم جزو طرفداران پنیر برای صبحانه باشید، نباید از یاد ببرید که همه پنیرهای صبحانه سالم نیستند. در این میان برخی پنیرهای صبحانه هم برای پخت و پز و سالاد مناسبند. در نتیجه اگر بخواهید یک پنیر سالم بخورید، کمی دایره انتخاب محدودتری خواهید داشت، در ضمن اگر رژیم خاصی هم داشته باشید، باید انواع پنیر رژیمی را برای منوی صبحانه انتخاب کنید. در این مقاله از سرویس سلامت در مجله کوروش به بررسی سالم ترین پنیر صبحانه، بهترین پنیر صبحانه، انواع پنیر رژیمی برای صبحانه و ویژگیها و مشخصات آنها خواهیم پرداخت.
سالم ترین پنیر صبحانه کدام است؟
در میان انواع پنیرهای صبحانه خارجی و ایرانی، بسته به این که طبع و سلیقه شما چیست و چه انتظاراتی از پنیر دارید، در انتخاب سالم ترین و بهترین پنیر صبحانه، باید موارد مختلفی را در نظر بگیرید. در ادامه لیست انواع پنیر ایرانی و خارجی را که میتوانید به عنوان سالم ترین پنیر صبحانه تهیه و میل کنید، به شما معرفی خواهیم کرد.
در صورت تمایل میتوانید انواع پنیر صبحانه را به روشهای حضوری و اینترنتی از فروشگاههای افق کوروش خریداری کنید.
پنیر لیقوان
در میان لیست بهترین پنیر صبحانه، پنیر لیقوان (طرز تهیه پنیر لیقوان) یکی از خوشمزه ترین پنیرهای صبحانه ایرانی است. اصالت پنیر لیقوان به آذربایجان شرقی و شهر تبریز برمیگردد. در طرز تهیه پنیر لیقوان از شیر گوسفند یا بز، به همراه مایه پنیر، ماست یا سرکه استفاده میشود.
هر چه شیری که در این پنیر به کار میرود، پرچربتر باشد، بافت این پنیر هم نرمتر خواهد بود. اما ویژگی مهم پنیر لیقوان که آن را در مجموعه پنیرهای سالم قرار میدهد، نگهداری این پنیر در آب نمک است.
پنیر لیقوان به مدت ۶ ماه تا ۱ سال در آب نمک غلیظ نگهداری میشود و به همین دلیل هم طعم شوری دارد و به «پنیر کهنه تبریز» هم شناخته میشود. قرار گرفتن پنیر در محلول آب نمک، باعث از بین رفتن میکروبهای مضر پنیر شده و رشد میکروب بروسلا یا عامل تب مالت را متوقف میکند.
البته هر چند این پنیر جزو پنیرهای سالم ایرانی است ولی باید بدانید که بهخاطر شوری زیادی که دارد، برای بیماران مبتلا به فشار خون اصلا گزینه خوبی نیست. در ضمن برخی افراد با مصرف آن دچار سردرد میشوند که ناشی از وجود «تیرامین» در آن است. البته تیرامین یک اسید آمینه مفید است و سردردی هم به در اثر خوردن این پنیر به وجود میآید، خطرناک نیست.
پنیر فتا
«پنیر فتا» جزو پنیرهای مدیترانهای است و در همه دنیا طرفدار دارد. این پنیر از شیر بز تهیه درست میشود و به همین خاطر، لاکتوز ندارد، بنابراین برای کسانی که به لاکتوز حساسیت میدهند هم گزینه خوبی است. از طرف دیگر، پنیر فتا جزو پنیرهای شور است که گاهی اوقات میزان شوری آن از پنیر لیقوان هم بیشتر است.
به خاطر کالری پایین، چربی مفید و پروتئین بالایی که این پنیر دارد، جزو سالم ترین پنیر صبحانه شناخته میشود. در ضمن پنیر فتا، جزو پنیرهای پخت و پز هم محسوب میشود. این پنیر به عنوان تزیین یا ماده اصلی انواع سالادهای مدیترانهای، در تهیه انواع دسر، انواع کیک و حتی در پخت انواع املت هم به کار میرود.
بیشتر بخوانید: خوردن پنیر فتا در بارداری مجاز است؟
پنیر کاتیج
«پنیر کاتیج» یا «کوتاژ»، «پنیر روستایی» یا «پنیر کلبه»، نام نوعی پنیر خوشمزه و معروف است که شهرت جهانی دارد. این پنیر بافت بسیار سبک و نرمی دارد و در تهیه آن، از مایه پنیر استفاده نمیشود. در عوض، شیر ترش به عنوان مایه پنیر کاتیج، مورد استفاده قرار میگیرد.
پنیر کاتج، جزو پنیرهای تازه است که برای مدت طولانی نمیتوان آن را نگه داشت و باید حداکثر ظرف ۴ تا ۵ روز مصرف شود. همه افراد از جمله خانمهای باردار، ورزشکاران، کودکان در حال رشد، سالمندان، بدنسازان و … میتوانند این پنیر را هم به عنوان پنیر صبحانه و هم برای روی سالاد یا جایگزین پنیر ریکوتا مصرف کنند.
در مورد این پنیر هم باید بگوییم که میزان سدیم پنیر کاتج بالاست اما، پروتئین بالا و کالری کمی دارد. کلسیم آن هم، ۸ درصد از میزان نیاز روزانه بدن به کلسیم را تامین میکند.
پنیر ریکوتا
«پنیر ریکوتا» جزو سالم ترین پنیر صبحانه خارجی است که اصالت آن به ایتالیا برمیگردد. پنیرهای ریکوتا انواع مختلفی دارند و طعم آنها هم تا حدی فرق میکند. این پنیر هم مثل پنیرهای دیگر، هم در تهیه انواع سالاد و طعم دادن به انواع غذا به کار میرود و هم گزینه خوبی برای صبحانه به همراه گردو، سبزیجات، خیار و گوجه فرنگی است.
طعم پنیر ریکوتا ملایم و کمی شیرین است و بافت خامهای و نرم دارد. ریکوتا جزو پنیرهای با پروتئین بالا و چربی کم است و اگر رژیم غذایی سفت و سختی دارید، میتوانید آن را در برنامه غذایی خود جای دهید. البته کسانی که به لاکتوز شیر حساسیت دارند، بهتر است در مصرف آن احتیاط بیشتری به خرج دهند.
پنیر خیکی یا پنیر پوستی
به عنوان یکی از قدیمیترین و سنتیترین انواع پنیر صبحانه ایرانی، پنیر خیکی یا پوستی (به ترکی: پنیر موتال)، یکی از سالم ترین پنیرهاهای صبحانه است. این پنیر از شیر گوسفند و بز درست میشود ولی در تهیه آن، گاهی شیر پرچرب گاو هم به کار میرود. این پنیر در روستاها و عشایر شهرهای مختلف کشور مثل آذربایجان، سمنان، فارس و … درست میشود و در شهرها هم به فروش میرسد.
درست کردن پنیر پوستی کار چندان سادهای نیست و حدود ۱ ماه برای تهیه آن، زمان نیاز است. همچنین این پنیر بعد از درست شدن باید ۲۰ تا ۳۰ روز بماند تا قابلیت مصرف داشته باشد. در پنیر پوستی، از هیچ ماده نگهدارندهای استفاده نمیشود و طعم و عطر بینظیری دارد.
پنیر کوزه
پنیر کوزه یا پنیر کوپه، جزو پنیرهای سالم اصالتا ترکی است و در استانهای کردستان و آذربایجان شرقی و غربی تهیه میشود. البته انواع پنیر کوزه را در فروشگاهها هم میتوانید پیدا کنید. این پنیر در کوزه گذاشته میشود و به صورت وارونه در عمیق یک متری خاک دفن میشود. پنیر کوزه حدود ۳ ماه زمان برای آماده شدن نیاز دارد.
پنیر کوزهای (طرز تهیه پنیر کوزهای)، چون تا حد زیادی آبگیری میشود، بافت خمیری و لاستیکی و سفت ندارد. در این پنیر، میکروارگانیسمهای مختلفی وجود دارد که برای سلامتی بسیار مفید است.
البته مصرف این پنیر برای کودکان زیر ۳ سال مناسب نیست. بد نیست بدانید که در طرز تهیه پنیر کوزه، از شیر گاو استفاده میشود. این پنیر به جز استفاده به عنوان پنیر صبحانه، در تهیه انواع سوپ و سالاد هم به کار میرود.
پنیر سیاهمزگی
«پنیر سیاهمزگی« جزو انواع پنیر محلی گیلان است که از شیر بز یا گوسفند درست میشود. این پنیر محتوای پروتئین زیادی دارد. این پنیر با کیفیت، عطر خوبی هم دارد و به عنوان صبحانه و در تهیه انواع سالاد و تارت و غذاهایی مثل پنیر برشته به کار میرود. پنیر سیاهمزگی طعم نمکی و تند دارد و بافت آن مثل پنیر کوزه و پنیر خیکی، سفت و خشک است.
پروتئین موجود در پنیر سیاهمزگی زیاد بوده و به خاطر وجود مواد معدنی مختلف مثل کلسیم، مس، فسفر، پتاسیم و منیزیم، جزو پنیرهایی است به راحتی هضم میشود. البته به خاطر چربی بالای این پنیر، مصرف زیاد و مداوم آن توصیه نمیشود.
پنیر لاکتیکی
«پنیر لاکتیکی» جزو پنیرهای سنتی ایرانی با بافت نیمه سخت است که از طریق انعقاد شیر، تهیه میشود. در این پنیر از هیچ افزودنی و چربی گیاهی استفاده نمیشود. فرآیند تهیه پنیر لاکتیکی این است که لاکتوز موجود در شیر به اسید لاکتیک تبدیل میشود.
پنیر لاکتیکی سرشار از مواد مغذی، زیر مغذی و درشت مغذیهایی مثل پروتئین، کلسیم و فسفر است. همچنین به خاطر استفاده از باکتریهای لاکتیکی برای تخمیر شیر، این پنیر حاوی ویتامینهای A و املاح معدنی مفید برای سلامتی است. پنیر لاکتیکی علاوه بر مصرف به عنوان سالم ترین پنیر صبحانه، میتواند در انواع سالاد هم استفاده شود.
پنیر پروبیوتیک
برخی افراد پنیر لاکتیکی و «پنیر پروبیوتیکی» را با هم اشتباه میگیرند. هر چند این دو پنیر شباهتهای زیادی به هم دارند اما تفاوتهایی هم با هم دارند. پنیر پروبیوتیک به خاطر خواص درمانی مخصوصا برای درمان دردهای معده، شناخته شده است. در تهیه پنیر پروبیوتیک از شیر گاو استفاده میشود.
این پنیر با استفاده از باکتریهای مفید و زنده تولید میشود با تحریک باکتریهای مفید، میکروبهای بیماریزا را از بین میبرد، در نتیجه به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. اگر با مشکلاتی مثل سندروم روده تحریک پذیر، نفخ معده، عارضه یبوست، عارضه اسهال، درد ناحیه شکم و … دچار هستید، میتوانید از مزایای پنیر پروبیوتیک برای سلامتی بهره ببرید.
سوالات متداول درباره بهترین و سالم ترین پنیر صبحانه
بهترین پنیر برای صبحانه چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
پنیرهایی که برای صبحانه انتخاب میکنید، در صورتی که ویژگیهای زیر را داشته باشند، برای انتخاب مناسب هستند:
۱- بافت سبکی داشته باشند و باعث سنگینی معده نشوند.
۲- نمک و محتوای سدیم زیادی نداشته باشند، مخصوصا اگر فشار خون دارید.
۳- تازه باشند.
۴- در صورتی که رژیم لاغری دارید، از مصرف پنیرهای پرچرب و خامهای خودداری کنید.
سالم ترین پنیر صبحانه کدام است؟
معمولا دو نوع پنیر صبحانه و پنیر پخت و پز در بازار موجود هستند: از سالم ترین پنیرهای صبحانه میتوان به پنیر فتا، لبنه، لیقوان و … اشاره کرد. اما اگر در رژیم غذاییتان صبحانههای متنوعتری مثل املت، انواع پنکیک و … را دارید که در آنها از پنیرهای پخت و پز استفاده میشود، میتوانید انواع پنیر پروسس، پنیر کاتیج، پنیر پروولون و … استفاده کنید.