گرد غوره خانگی چیست؟ روش طرز تهیه گرده غوره یا پودر غوره در خانه آسان است. گرد غوره در واقع یکی از پرکاربردترین و مفیدترین ادویههایی است که شما میتوانید برای طعم بخشیدن به انواع غذا از آن استفاده کنید. اما آیا میدانید گرد غوره در چه غذاهایی استفاده میشود؟ چطور میتوان با استفاده از غوره تازه، گرد غوره درست کرد؟ اگر سوال شما هم این است که با غوره چی درست کنم در این مقاله از سرویس آشپزی در مجله کوروش میتوانید با طریقه درست کردن گرد غوره برای مزهدار کردن غذاهای مختلف و خواص و مضرات گرد غوره و همچنین طبع و مصلح گرد غوره آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در مورد گرده غوره پاسخ خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه گرده غوره خانگی
مواد اولیه | مقدار مورد نیاز |
غوره عسکری | ۱ کیلوگرم |
مدت زمان آمادهسازی گرد غوره خانگی: ۳ الی ۴ روز
مراحل طرز تهیه گرد غور
مراحل طرز تهیه گرد غوره برای مزهدار کردن انواع خوراک و غذاهای مختلف را دنبال کنید.
مرحله اول؛ جدا کردن غورهها از خوشه
در اولین مرحله از طرز تهیه گرد غوره باید غورهها را دانه دانه کنید و از خوشه جدا نمایید. در این مرحله باید همه شاخ و برگهای اضافی داخل ظرف غورهها را جدا کنید و غورهها را داخل سبدی مجزا بریزید.
مرحله دوم؛ شستن غورهها
بعد از تمیز کردن غورهها در این مرحله از طرز تهیه گرد غوره باید غورهها را با آب فراوان بشویید. سپس آنها را برای چند دقیقه داخل سبد بگذارید تا آب اضافی آنها خارج شود.
مرحله سوم؛ پهن کردن غورهها در هوای آزاد
در این مرحله از طرز تهیه گرد غوره خانگی باید غورههای شسته شده را داخل یک سینی بزرگ بریزید و سپس سینی را در مقابل نور مستقیم خورشید قرار دهید. معمولاً برای خشک شدن غورهها به چند روز تا یک هفته زمان نیاز است.
مرحله آخر؛ پودر کردن غورهها و آماده کردن گرد غوره
بعد از این که غورهها به طور کامل در مقابل آفتاب خشک شدند، باید آنها را داخل دستگاه آسیاب برقی بریزید و کاملاً پودر کنید. سپس پودر غوره را در ظرفی درب بسته بریزید و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
نکات مهم در طرز تهیه گرد غوره خانگی
- در طرز تهیه گرد غوره خانگی بهتر است از غوره انگور عسگری یا انگور سفید استفاده کنید. در واقع غورههایی که هسته دارند معمولاً بعد از خشک شدن کمی تلخ میشوند، بنابراین سعی کنید از غورههای بدون هسته برای این کار استفاده نمایید.
- بعد از خشک کردن غورهها پیشنهاد میشود آنها را با آب فراوان بشویید تا گرد و خاک روی غورهها تمیز شوند. سپس میتوانید غورهها را با دستمال خشک کنید و برای چند ساعت در اتاق بگذارید تا دوباره خشک شوند.
- برای درست کردن پودر غوره انگور خانگی حتماً اجازه دهید غورهها به طور کامل خشک شوند. استفاده از غورهای که کاملاً خشک نیست برای تهیه گرد غوره مناسب نیست و موجب کپک زدن گرده غوره میشود.
- برای خوش طعم شدن گرد غوره میتوانید مقداری نمک به آن اضافه کنید. این کار موجب افزایش ماندگاری گرد غوره نیز میشود.
- برای خشک کردن غورهها به هیچ عنوان آنها را روی هم نریزید. اجازه دهید غورهها فضای کافی برای خشک شدن داشته باشند.
- در صورتی که به هر دلیلی به آفتاب دسترسی ندارید، میتوانید برای خشک کردن غورهها از شوفاژ یا بخاری و حتی فر نیز استفاده کنید.
- در صورتی که دوست دارید پودر غوره شما یکدست و نرم شود، میتوانید بعد از آسیاب کردن غورهها آن را الک کنید.
- اگر غورهها را با خوشه آن خشک کنید باید بعد از خشک شدن غورهها شاخههای غوره را از آن جدا کنید.
- هر چند که سماق (خواص و فواید سماق) یک ادویه متفاوت از گرد غوره است، اما گرد غوره شباهت زیادی به سماق دارد. شما میتوانید بعد از طرز تهیه گرد غوره با غوره آن را همانند سماق روی کباب کوبیده بریزید و برای طعم دادن به انواع سالاد و غذاهای مختلف استفاده کنید.
گرد غوره چیست؟
گرد غوره درواقع پودر غوره خشک شده است که از میوه نارس انواع انگور بدون هسته تهیه میشود. درست کردن پودر غوره در خانه بسیار راحت است و شما میتوانید از آن به عنوان یک چاشنی مفید و پر از خاصیت در غذاها استفاده کنید.
خواص گرد غوره برای سلامت بدن
گرد غوره خواص بیشماری برای بدن دارد. در ادامه به برخی از خاصیتهای این ادویه مفید و ترشمزه اشاره شده است
- تسکین درد مفاصل
- کاهش فشار خون
- کاهنده چربی و کلسترول خون
- کاهش تری گلیسیرید خون
- دفع حرارت بدن
- کمک به درمان کبد چرب
- از بین بردن چربی دور شکم
- کمک به کاهش وزن
- درمان چاقی مفرط
- تقویت کننده معده
- درمان رفلاکس اسیدی معده
- از بین بردن عفونتهای مجاری گوارشی
- مبارزه با تومورهای سرطانی
- ضدعفونی کننده روده
- ادرارآور
- افزایش جذب آهن
- رفع عطش
- سرشار از ویتامین C
- درمان سیاتیک و رماتیسم
- دفع کرم روده
- کم شدن چربی دور شکم
مضرات گرد غوره
هر چند که گرد غوره سرشار از خواص فراوان است، اما به هر حال استفاده بیش از حد آن میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. در ادامه میتوانید با برخی از عوارض و مضرات گرد غوره آشنا شوید
- کاهش میل جنسی
- دلپیچه و دل درد
- کم خونی در دوران قاعدگی
- مضر برای افراد مبتلا به سردی کبد
طبع گرد غوره سرد است یا گرم؟
گرد غوره طبع سردی دارد، از همین رو پیشنهاد میشود افراد بلغمی مزاج به مقدار زیاد از آن استفاده نکنند. افراد سرد مزاج بهتر است از گرد غوره در کنار عسل و نبات یا زیره استفاده کنند.
گرد غوره در چه غذاهایی استفاده میشود؟
«غوره» در واقع به انگور نرسیده یا کال گفته میشود که طعمی ترش دارد و برای مزهدار کردن انواع خورش و خوراک بسیار کاربردی است. معمولاً در طرز تهیه این غذاها از گرد غوره، آبغوره و غوره تازه و منجمد استفاده میشود:
همچنین شما میتوانید برای ترش کردن مزه انواع سالاد و غذاهای سنتی از گرد غوره استفاده کنید. معمولاً از پودر غوره برای طعم دادن به این غذاها استفاده میشود:
- خورش قیمه
- قورمه سبزی
- انواع آبگوشت
- انواع کوفته
- انواع کباب
- کتلت گوشت
- ماکارونی با گوشت چرخ کرده
- کلم پلو
- لوبیا پلو با گوشت تکه ای
- سالاد شیرازی
از طرف دیگر عده زیادی نیز از گرد غوره برای تهیه دمنوش چربیسوز استفاده میکنند. به یاد داشته باشید که طبع گرد غوره سرد است و از همین رو مصرف این ادویه برای افراد بلغمی مناسب نیست. از طرف دیگر افراد مبتلا به زخم معده و خانمهای باردار نباید از گرد غوره استفاده کنند.
سوالات متداول درباره طرز تهیه گرده غوره
چرا در طرز تهیه گرد غوره از نمک استفاده میشود؟
استفاده از نمک برای تهیه گرد غوره خانگی کاملاً اختیاری است، اما این کار موجب خوش طعم شدن گرد غوره و افزایش ماندگاری آن میشود.
مصرف بیش از حد گرد غوره خانگی چه عوارضی دارد؟
استفاده بیش از اندازه از گرد غوره موجب کاهش میل جنسی، دلپیچه و دل درد و کم خونی در دوران قاعدگی میشود و برای افراد مبتلا به سردی کبد نیز مضر است.