حلوا از پرطرفدارترین و خوشمزهترین انواع شیرینی و دسر ماه رمضان و از انواع دسر سنتی ایرانی است که در دیگر نقاط خاورمیانه مانند ترکیه و کشورهای عربی و در برخی کشورهای حاشیه مدیترانه نیز به روشهای مختلفی طبخ میشود. حلوا برای مراسم ختم و دیگر مناسبتهای مذهبی هم درست میشود. حلوا در گذشته شیرینی مراسم عروسی هم بوده و هنوز هم این رسم در استانهایی مثل خوزستان پابرجاست که برای نوعروس حلوا درست میکنند. این دسر انواع گوناگونی دارد و به شیوههای گوناگون با شیر، با نشاسته، با آرد، با زعفران، با پسته، به صورت مدرن یا به شکل سنتی درست میشود. در این مقاله از سرویس آشپزی در مجله کوروش با ما همراه باشید تا طرز تهیه انواع حلوا ساده و مجلسی را به شما آموزش دهیم. فیلم طرز تهیه حلوا را هم در این مطلب تماشا کنید.
لیست انواع حلوا به عنوان معروفترین دسر ماه رمضان
حلوا یکی از انواع شیرینی و دسر ایرانی، ترکیه ای و عربی است که در کشورهای مختلف با روشهای متنوع با استفاده از مواد اولیه گوناگونی درست میشود. در ادامه، لیست مفصلی شامل برخی از معروفترین انواع حلوا را در اختیارتان قرار میدهیم.
راستی، شما برای تهیه انواع حلوا به مواد اولیه متنوعی مانند آرد سفید، آرد برنج، نشاسته، زعفران، شکر، خرما، گلاب، روغن مایع، روغن سرخ کردنی، کره، شیر، انواع مغز آجیل و … نیاز دارید. در صورت تمایل، میتوانید این مواد را به روشهای حضوری و اینترنتی از فروشگاههای افق کوروش خریداری کنید.
جشنواره زمستانه جایزه باران افق کوروش
در جشنواره جایزه باران افق کوروش، با خرید هر ۳۰۰ هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر ۱۰۰ هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، ۱ امتیاز کسب کرده و در قرعهکشی روزانه، یک دستگاه پژو ۲۰۷ شرکت داده خواهید شد. این جشنواره از ۱ دیماه به مدت ۳ ماه (۳۰ اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعهکشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام میشود و لایو قرعهکشی، هر روز ساعت ۱۷ از اینستاگرام افق کوروش (okcs.ir@) پخش خواهد شد.
برندهای حامی جشنواره:
دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.
حلوا مجلسی زعفرانی
«حلوای مجلسی زعفرانی» با آرد گندم یکی از راحتترین و محبوبترین حلواهای مجلسی ایرانی و از انواع حلوا برای مراسم ختم است که بیشتر به عنوان دسر ماه رمضان، برای نذری و حتی عروسی سرو میشود. اما به عنوان عصرانه یا دسر برای بعد از وعده اصلی یا دسر مهمانی هم حلوای آرد گندم یک ایده عالی است.
برای تهیه حلوای مجلسی زعفرانی، ابتدا باید شهد آن را درست کنید. برای این منظور، آب و شکر را با هم مخلوط کنید. این ترکیب را روی شعله ملایم گاز هم بزنید تا ذرات شکر به طور کامل در آب حل شوند.
سپس، زعفران و گلاب را به محلول آب و شکر اضافه کنید و هم بزنید. وقتی که رنگ شهد کاملا زعفرانی شد و شهد قوام گرفت و کمی غلیظ شد، شعله گاز را خاموش کنید.
در ادامه، آرد را ۲ بار الک کنید تا حین پخت گوله گوله نشود. آرد را روی شعله ملایم گاز تفت دهید و مرتب هم بزنید تا تمام ذرات آرد به صورت هماهنگ تفت بخورد و بوی خامی آن گرفته شود. زمانی که رنگ آرد کمی تغییر کرد و به رنگ کرمی درآمد، شعله گاز را خاموش کنید. (بهتر است) یک بار دیگر هم آردهای تفت داده شده را الک کنید تا یک حلوای صاف، یکدست و لطیف داشته باشید.
پس از تفت دادن، آرد را به سمت گوشههای ظرف کنار بزنید به نحوی که وسط قابلمه خالی شود. در این مرحله روغن مایع را به آرد اضافه کنید. شعله گاز را روی درجه ملایم تنظیم کنید. همه مواد را مرتب به هم بزنید تا به رنگ دلخواه حلوایی که میخواهید برسید. سپس کره (یا روغن جامد یا حیوانی) را اضافه کنید و آرد را هم بزنید تا کاملا کره یا روغن ذوب شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا مجلسی زعفرانی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای عربی با شیر خشک (حلوای شیر خشک)
«حلوای عربی» یا «حلوای شیر خشک» یکی از خوشمزهترین انواع حلوا عربی و از محبوبترین انواع دسر ماه رمضان است که در دیگر مراسم مذهبی مانند ایام سوگواری ماه محرم نیز سرو میشود. این حلوای عربی لذیذ همانطور که از اسمش پیدا است معمولا با شیر خشک درست میشود و بافت کاراملی و کشدار و طعم فوقالعادهای دارد.
برای تهیه حلوای عربی با شیر خشک و نشاسته، ابتدا باید شهد حلوا یا شربت بار را آماده کنید. برای این منظور، شکر و آب را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید. محتویات قابلمه را با قاشق چوبی هم بزنید تا شکر کاملا در آب حل شود.
سپس، حرارت را ملایم کرده و پودر هل، گلاب و زعفران را نیز به شهد حلوا اضافه کنید. اجازه بدهید شربت بار به جوش بیاید و یکی دو قل بزند. پس از آن، حرارت را خاموش کنید و قابلمه حاوی شهد حلوای شیر خشک را کنار بگذارید تا از حرارت بیفتد و به دمای محیط برسد.
پس از آماده کردن شهد حلوا، در این مرحله از طرز تهیه حلوا عربی با شیر خشک و نشاسته، نوبت الک کردن آرد گندم است. بنابراین، آرد را الک کنید و در قابلمه مناسبی (ترجیحا قابلمه نچسب) بریزید. قابلمه حاوی آرد را روی حرارت ملایم بگذارید و حدودا برای ۱۰ دقیقه تفت دهید تا رنگ آرد فقط کمی تغییر کند و بوی خامی آرد برطرف شود.
در طول این مدت، آرد را با قاشق چوبی به طور مداوم روی حرارت کم هم بزنید تا آرد نسوزد و زیادی تیره نشود. توجه داشته باشید، میزان تغییر رنگ آرد در این مرحله، تعیین کننده رنگ نهایی حلوا خواهد بود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای عربی با شیر خشک روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
تر حلوای تبریزی مجلسی (ترح حلوا)
«تر حلوای تبریزی» یا به قول خود تبریزیها «ترح حلوا» یکی از انواع حلواهای سنتی و از انواع حلوا ساده است که از آن به عنوان دسر و شیرینی ماه رمضان در وعده افطار استفاده میشود. با رعایت چند نکته ساده به راحتی میتوان تر حلوا را به عنوان یک دسر ساده آذری در خانه تهیه کرد.
برای تهیه تر حلوای تبریزی، ابتدا باید مقداری زعفران مرغوب را بسابید. سپس چند قطعه یخ روی آن قرار دهید یا آبجوش به آن اضافه کنید و صبر کنید تا زعفران کاملا دم بکشد و رنگ بگیرد. کره را هم از یخچال بیرون بیاورید و در دمای محیط قرار دهید تا کمی نرم شود.
در ادامه، آرد را الک کنید تا دانههای درشت آن جدا شوند و پشت الک باقی بمانند. آرد را در یک تابه بریزید و تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید. حدود ۱۵ دقیقه آرد سفید را روی حرارت ملایم هم بزنید تا عطر آن بلند شود و رنگ آن کمی تغییر کند و سپس آرد برنج را اضافه کنید. ۱۵ دقیقه دیگر آرد را تفت دهید.
یک دور دیگر و این بار آرد تفت داده شده را الک کنید و مجددا به تابه برگردانید. تابه را روی حرارت قرار دهید و مقدار لازم از کره و روغن جامد را به آن اضافه کنید. این مواد را با آرد حسابی هم بزنید تا کاملا به خورد آرد بروند.
اگر قسمتی از آرد به صورت گلوله گلوله باقی ماند با پشت کفگیر آن را باز کنید. در این مرحله از طرز تهیه تر حلوای زعفرانی، ده دقیقه مواد را هم بزنید و مراقب باشید تا آرد نسوزد و رنگ آن بیش از اندازه تیره نشود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه تر حلوای تبریزی مجلسی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا بیسکویتی
«حلوا بیسکویتی» یکی از خاصترین انواع حلوای مدرن برای دسر ماه رمضان است یا میتوانید به عنوان عصرانه و حتی دسر ساده هم آن را تهیه کنید. در این حلوا، به جای انواع آرد، از پودر بیسکویت استفاده میشود و روش درست کردن آن، مشابه انواع دیگر حلوا است.
برای تهیه حلوا بیسکوییتی، ابتدا بیسکویتهای پتی بور (یا ساقه طلایی یا مادر، هر بیسکویت سادهای که دوست دارید) را در یک پاکت زیپ کیپ بریزید و با گوشتکوب دستی روی آنها بزنید تا کاملا پودر شوند. میتوانید از آسیاب برقی هم برای پودر کردن بیسکویتها استفاده کنید.
در ادامه، بیسکویتها را در الک ریز بریزید و آنها را الک کنید تا کاملا صاف و یکدست شوند و بافتی شبیه آرد داشته باشند. هر چه ذرات بیسکویت، نرمتر باشند، بافت حلوای بیسکویتی، لطیفتر میشود. بیسکویتها را کنار بگذارید.
سپس، شیر را در یک قابلمه بریزید و شکر را به آن اضافه کنید. شکر و شیر را روی حرارت بگذارید و مدام شیر و شکر را هم بزنید تا دانههای شکر در شیر حل شوند. نیازی به جوشیدن شیر نیست، همین که شکر در شیر حل شود، کافی است.
وقتی دانههای شکر در شیر، حل شدند، به مخلوط شکر و شیر، گلاب، زعفران دم کرده و پودر هل را اضافه کنید. همه مواد را هم بزنید تا با هم به خوبی ترکیب شوند. شعله زیر قابلمه را خاموش کنید و شربت را کنار بگذارید.
در ادامه، یک تابه را روی حرارت بگذارید. بیسکویتهای پودر و الک شده را در تابه بریزید و مدام تفت دهید تا کاملا طعم خام آنها گرفته شود. حدود ۱۰ دقیقه بیسکویتها را روی حرارت ملایم تفت دهید، مراقب باشید، بیسکویتها نسوزند و طعم آنها به تلخی نزند. در صورتی که میخواهید حلوا بیسکویتی شکلاتی درست کنید، در این مرحله، به اندازه ۱ قاشق غذاخوری پودر کاکائو هم اضافه کنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا بیسکویتی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا انگشت پیچ بوشهری
«حلوا انگشت پیچ»، «حلوا انگشتی» یا «حلوا کشی» یکی از انواع حلواهای خوشمزه و از انواع حلوا سنتی اصیل ایرانی و همچنین، از محبوبترین دسرهای بوشهری و همدانی است که در هر دوی این شهرها به روش مشابهی درست میشود.
«حلوا انگشت پیچ» یک دسر مقوی و مفید با غلظتی بین حلوای معمولی و کاچی است. این حلوای خوشمزه معمولا برای دسر ماه رمضان و دیگر مراسم مذهبی مانند محرم آماده شده و به صورت معمول در ظرفهای تک نفره سرو میشود.
برای تهیه حلوا انگشت پیچ بوشهری، ابتدا باید شکر و آب را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید. محتویات قابلمه را هم بزنید تا شکر کاملا در آب حل شود.
پس از حل شدن شکر در آب، گلاب و زعفران را نیز به این ترکیب اضافه کنید. اجازه بدهید شهد حلوا انگشتی به جوش بیاید و یکی دو قل بزند. سپس، حرارت را خاموش کنید و قابلمه حاوی شهد حلوا انگشت پیچ را کنار بگذارید تا خنک شود.
پس از آن، آرد را الک کنید و در قابلمه مناسبی (ترجیحا قابلمه نچسب) بریزید. سپس، روغن را هم به آرد اضافه کنید. توجه داشته باشید، برای درست کردن حلوا انگشت پیچ بوشهری نیازی نیست آرد را به تنهایی تفت دهید.
یادتان باشد، بافت حلوا انگشتی باید به مراتب شلتر از حلواهای عادی و تقریبا شبیه دسر کاچی باشد. در نتیجه، با توجه به تفاوت جنس آردهای مختلف، لازم است میزان روغن را طوری در نظر بگیرید که در آخر کار حلوای شما خیلی سفت و چسبنده نباشد.
حالا، قابلمه حاوی آرد الک شده و روغن را روی حرارت بگذارید. این ترکیب را به طور مداوم در جهت عقربههای ساعت هم بزنید تا آرد بدون ته گرفتن، کاملا در روغن تفت ببیند و رنگ آرد طلایی شده و طعم و بوی خامی آرد برطرف شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا انگشت پیچ بوشهری روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای خرما مجلسی جنوبی
«حلوای خرما مجلسی» دسر با اصالت جنوبی و یکی از انواع حلوا با خرما لذیذ و مقوی است که هم با شیر درست میشود و هم بدون شیر. بعضی هم حلوای خرما را با ارده تهیه میکنند و بعضی با گردو یا بیسکویت. به هر شکلی که این حلوا خرمایی را درست کنید یک میان وعده خوشمزه و مقوی خواهید داشت که به عنوان دسر ماه رمضان نیز کاربرد دارد.
برای تهیه حلوا خرمایی جنوبی، ابتدا خرماها را به خوبی بشویید. سپس، پوست و هسته خرماها را جدا کنید. برای جدا کردن هسته خرما، میتوانید از چاقو یا هستهگیر کمک بگیرید.
سپس، خرماهای شسته شده و بدون پوست و هسته را در ظرف مناسبی بریزید و مقداری آب جوش به این ظرف اضافه کنید. مقدار آب جوش باید به اندازهای باشد که سطح خرماها را کاملا بپوشاند. سپس، درب ظرف را ببندید و چند دقیقه صبر کنید تا خرماها در آب جوش حسابی خیس بخوردند.
پس از گذشت چند دقیقه، درب ظرف را باز کنید و خرماهای خیس خورده و نرم را با گوشتکوب دستی یا با استفاده از دستگاه غذاساز بکوبید تا خرماها کاملا له و پوره شوند. سپس، پوره خرما را کنار بگذارید تا بعدا به مایه حلوا اضافه کنید.
در ادامه، آرد گندم را الک کنید تا کاملا پوک و یکدست شود. سپس، آرد الک شده را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. با کمک یک قاشق چوبی، آرد را به طور مداوم هم بزنید تا روی حرارت تفت ببیند اما نسوزد. این کار را به مدت ۳۰ دقیقه ادامه دهید تا بو و طعم خامی آرد کاملا گرفته شود.
توجه داشته باشید، حرارت باید کاملا ملایم باشد تا رنگ آرد فقط کمی تغییر کند و طلایی شود؛ در غیر این صورت، آرد میسوزد و رنگ آن زیادی تیره میشود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای خرما مجلسی جنوبی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای هل و زنجبیل
«حلوای هل و زنجبیل» یکی از انواع حلواهای سنتی ایرانی و از انواع حلوا برای مراسم ختم است که اصالت آن به شهر تبریز میرسد. این دسر سنتی و قدیمی را برای مناسبتهای مذهبی و مراسم ماه محرم و ماه رمضان نیز آماده میکنند. حلوای هل و زنجبیل را به صورت قالبی یا ساده به عنوان یک دسر با زنجبیل میتوان تهیه کرد.
برای تهیه حلوای هل و زنجبیل، ابتدا باید آرد سفید را در یک ظرف مناسب الک کنید. بهتر است دو تا سه بار آرد را الک کنید، این کار کمک میکند تا ذرات آرد از هم جدا شوند و هنگام تفت دادن گلوله گلوله نشود.
سپس، یک تابه با سایز مناسب را روی حرارت قرار دهید و آرد الک شده را به آن اضافه کنید. آرد را روی حرارت ملایم به آرامی تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. در این مرحله هم زدن را باید به طور مداوم ادامه دهید و به هیچ عنوان حرارت را زیاد نکنید تا آرد نسوزد. هم زدن آرد حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه زمان میبرد.
بعد از آنکه آرد گندم به خوبی تفت خورد و از حالت خامی در آمد نوبت به اضافه کردن آرد نخودچی میرسد. آرد نخودچی را نیز الک کنید و آرام آرام به آرد سفید اضافه کنید و هم بزنید. حدود پنج دقیقه آرد نخودچی را با آرد سفید هم بزنید تا یکدست شوند.
در ادامه، یک قالب ۱۰۰ گرمی کره را با مقدار مورد نیاز از روغن جامد به ترکیب آرد سفید و نخودچی روی حرارت اضافه کنید. اجازه دهید تا کره و روغن با حرارت ملایم ذوب شوند و سپس آنها را با آرد تفت دهید.
تفت دادن در این مرحله حدود ۱۰ دقیقه زمان میبرد. تفت دادن را تا جایی ادامه دهید که کره و روغن با آردها به خوبی مخلوط شوند و آرد کاملا در روغن باز شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای هل و زنجبیل روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا پسته تبریزی
طرز تهیه «حلوای پسته تبریز» که از انواع حلوای مدرن و بوتیکی و از انواع حلوا مجلسی است در خانه کار چندان سختی نیست و فقط باید سرعت عمل و دقت کافی داشته باشید تا به بهترین شکل این دسر لذیذ با پسته را درست کنید. حلوا پسته تبریزی معمولا برای مراسم مذهبی یا به عنوان شیرینی ماه رمضان تهیه میشود و از انواع حلوا برای مراسم ختم هم به حساب میآید.
برای تهیه حلوای پسته میتوانید پودر پسته را آماده خریداری کنید و یا آن را با مغز پسته در خانه درست کنید. برای این کار، به اندازه ۲۵۰ گرم پسته خام یا پسته بو داده بدون نمک را پوست بگیرید و روی مغزها کمی آب جوش بریزید. بعد از چند دقیقه پوست رویی پستهها را به راحتی میتوانید جدا کنید.
بعد از جدا کردن پوست پستهها، مغزهای پسته را روی یک دستمال قرار دهید تا خشک شوند یا داخل سینی و روی بخاری بگذارید تا رطوبت خود را از دست بدهند. مغزهای پسته خشک شده را در آسیاب یا مخلوطکن بریزید و به صورت پودر یکدست در آورید. با این روش، کیفیت پودر پسته هم بالاتر خواهد رفت.
در ادامه، آرد را ۲ تا ۳ بار الک کنید، سپس آن را در یک تابه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید و مدام به هم بزنید تا خامی آن گرفته شود ولی رنگ آن تغییر نکند. برای این کار حتما شعله را در کمترین حالت قرار دهید.
بعد از آنکه حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، آرد را تفت دادید باید مجددا آن را الک کنید و دوباره آرد الک شده را به تابه برگردانید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
سپس، روغن جامد و کره را به آردها اضافه کنید و آن را هم بزنید. صبر کنید تا روغن و کره با حرارت آرد و تابه ذوب شوند. در این فاصله مواد را با قاشق یا لیسک مدام هم بزنید تا مواد به خورد هم بروند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا پسته تبریزی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا برنجی
«حلوا برنجی» یکی از انواع حلوا با آرد برنج و از حلواهای سنتی ایرانی است که با چند ماده اولیه در دسترس تهیه میشود. در واقع، روش پخت حلوا برنجی تفاوت چندانی با حلواهایی که به طور معمول درست میشود ندارد. حلوای آرد برنج را به روشهای مختلف درست میکنند.
برای تهیه حلوا برنجی، ابتدا باید شربت آن را تهیه کنید. برای این کار یک قابلمه مناسب انتخاب کنید. شکر را به همراه آب در آن بریزید و خوب با هم مخلوط کنید. قابلمه حاوی آب و شکر را روی حرارت متوسط قرار دهید تا شکر به طور کامل در آب حل شود.
وقتی که شهد به جوش آمد، حرارت را کم کنید و اجازه دهید ده دقیقه دیگر با حرارت ملایم بجوشد. هل را اضافه کنید و وقتی که شربت قوام پیدا کرد آن را از روی حرارت بردارید. در این زمان گلاب را به شربت اضافه کنید.
در ادامه، باید آرد برنج را تفت دهید. پیش از تفت دادن آرد، آن را دو تا سه بار الک کنید تا دانههای آرد از هم باز شوند و هنگام پخت گلوله گلوله نشوند. آرد را در یک تابه مناسب به همراه روغن بریزید و روی حرارت ملایم تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند و بوی خامی آن گرفته شود. همین که رنگ حلوا کرمی شود کافی است.
بعد از آنکه آرد برنج به خوبی تفت خورد و به رنگ کرم یا قهوهای خیلی روشن متمایل شد زمان اضافه کردن شربت است. با همان حرارت ملایم شربت را به تدریج و در چند مرحله به حلوا اضافه کنید.
حین اضافه کردن شربت، به طور مرتب محتویات درون تابه را هم بزنید تا به یک خمیر یکدست برسید. هم زدن و ورز دادن خمیر حلوا را آنقدر ادامه دهید تا آب آن کشیده شود و به روغن بیفتد.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا برنجی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
مرمکه (حلوای گردو)
«مرمکه» یا «حلوای گردو» یکی از انواع حلوا مازندرانی است که با مواد سادهای مثل برنج نیم دانه و مغز گردو درست میشود. در مازندران، مرمکه برای وعده افطار ماه رمضان هم یک پای ثابت است.
برای تهیه مرمکه خانگی، از ۲ یا ۳ ساعت قبل برنج را خوب بشویید و در مقداری آب خیس کنید. سپس، برنج را آبکش کنید تا آب اضافی آن خارج شود. در ادامه، برنج شسته و خیس خورده را روی دستمال پارچهای تمیزی پهن کنید تا کاملا خشک شود.
پس از خشک شدن برنج، کره را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. برنجهای خشک شده را به قابلمه اضافه کنید تا در مدت ۱۵ دقیقه کاملا تفت داده شوند. توجه داشته باشید، رنگ دانههای برنج باید تغییر کند. با این حال، باید مراقب باشید برنج شما نسوزد یا بیش از اندازه سفت نشود.
پس از گذشت ۱۵ دقیقه و تغییر رنگ دانههای برنج، باید شکر را هم داخل قابلمه بریزید و ۱۰ دقیقه تفت دهید. تفت دادن شکر باید تا زمانی ادامه پیدا کند که همه دانههای شکر در کره حل شوند.
در ادامه، باید مغز گردو را خرد کنید و به قابلمه حاوی شکر، کره و برنج اضافه کنید. میزان ریزی و درشتی گردوها به خودتان بستگی دارد. با این حال، پیشنهاد میکنیم مغز گردو را زیادی خرد نکنید تا در هنگام نوش جان کردن مرمکه زیر دندان بیاید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه مرمکه (حلوای گردو) روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا نذری زعفرانی
«حلوا زعفرانی» یک نذری کم هزینه ماه رمضان و یک دسر ماه رمضانی محبوب هم است که در بسیاری از مناطق ایران از زمانهای قدیم چه برای مراسم شادی و عروسی و جشنهای مذهبی و چه برای مجلس ختم و عزاداریهای ملی و مذهبی و همچنین، در لیست غذاهای نذری محرم پای ثابت بوده است و در حجم زیاد درست میشود.
برای تهیه حلوا لاکچری و مجلسی برای نذری، باید بدانید که حلوایتان هر چه لطیفتر باشد، بهتر است. برای لطیف شدن بافت حلوا زعفرانی، آرد را حداقل ۳ بار الک کنید تا ناخالصیهای آن کاملا گرفته شود. سپس آن را کنار بگذارید. کره را هم از فریزر بیرون بیاورید و اجازه دهید به دمای محیط برسد.
سپس، مقداری زعفران را کاملا بسایید تا نرم شود. زعفران ساییده را در یک لیوان بریزید و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید. مقداری آب جوش هم روی زعفران بریزید و یک درپوش با نعلبکی روی دهانه لیوان بگذارید تا زعفران دم بکشد و رنگ و طعم آن خارج شود.
پس از آن، در یک قابلمه شکر و آب را بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید. اجازه دهید آب گرم شود و دانههای شکر در آب حل شوند. سپس حرارت را کم کنید تا شربت، قوام پیدا کند.
بعد از اینکه شربت کمی غلیظ شد، گلاب و هل را اضافه کرده و صبر کنید تا دوباره مواد شربت بجوشند. سپس زعفران دم کرده را در شربت بریزید. مواد شربت را هم بزنید تا کاملا یکدست شوند. سپس شعله گاز را خاموش کنید و شربت حلوا را کنار بگذارید تا کمی سرد شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا نذری زعفرانی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
دست حلوا گیلانی
طرز تهیه «دست حلوا (گیلانی)» که از انواع حلوا با آرد برنج و از انواع حلوا گیلانی است و به آن تیان حلوا، حلوای عید، حلوا لوزی، حلوای خشک، حلوای آرد برنج و حلوا سنگی گیلان هم میگویند شباهت زیادی به طرز تهیه حلوا سنگی مراغه دارد.
حلوای خشک گیلانی یکی از خوشمزهترین حلواهای سنتی ایران است که در سراسر کشور طرفداران بسیار زیادی دارد. نوع سنتی و قدیمی این حلوا بدون روغن درست میشود، به همین دلیل هم اسم آن را حلوای خشک گذاشتهاند.
برای تهیه تیان حلوا گیلان، ابتدا باید تابه مناسبی را روی حرارت ملایم قرار دهید. آرد برنج را در این تابه بریزید و تقریبا به مدت ۱۲ دقیقه بهطور مداوم هم بزنید. این کار را تا جایی ادامه دهید که رنگ آرد یک درجه تغییر کند و عطر خوشی به مشامتان برسد. در این زمان، آرد را از روی شعله بردارید.
سپس، مخلوط آب، شکر و گلاب را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید. منتظر بمانید تا شکر در ترکیب آب و گلاب حل شود. لازم نیست این ترکیب را آنقدر هم بزنید تا غلیظ شود. بهمحض آنکه از حل شدن شکر در آب مطمئن شدید، جوهر لیمو را اضافه کنید و شربت را از روی شعله بردارید.
تا الان، ظرف حاوی آرد به اندازه کافی ولرم شده و برای افزودن باقی مواد آماده است. بنابراین، هل، دارچین و پودر زیره را الک کرده و به آرد اضافه کنید. مراقب باشید آرد و شربتتان کاملا سرد نشوند. در واقع، هر دوی اینها باید ولرم باشند و فقط به اندازهای خنک شوند که در عین گرم بودن دستتان را نسوزانند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه دست حلوا گیلانی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
پلادانه حلوا گیلانی
«پلادانه حلوا» یکی دیگر از انواع حلواهای گیلانی است که ماده اصلی آن آرد پلادانه (آرد برنج صدری) است. این حلوای محلی، معمولا به عنوان یکی از شیرینیهای عید نوروز گیلان طبخ میشود و زینتبخش سفره افطاری ماه رمضان هم هست.
برای تهیه حلوا پلادانه، ابتدا آرد را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. تفت دادن آرد نکته اصلی و مهم برای تهیه حلوا پلادانه است. آرد را روی شعله گاز رها نکنید. تا زمانی که آرد روی حرارت قرار دارد مرتب و سریع آن را هم بزنید. هم زدن مرتب آرد باعث میشود تا آرد نسوزد یا رنگ آن بیش از اندازه تغییر پیدا نکند.
سپس، کره محلی یا پاستوریزه را به آرد تفت داده شده اضافه کنید. بهتر است قبل از اضافه کردن کره به آرد، آن را از یخچال خارج کرده و برای ۳۰ دقیقه در دمای محیط قرار دهید. برای ذوب شدن سریع کره همچنین میتوانید کره را روی بخار کتری یا سماور بگذارید تا به روش بن ماری کامل آب شود. سپس آن را به آرد تفت داده شده اضافه کنید.
هنگام اضافه کردن کره به آرد آن را مرتب هم بزنید، سپس، روغن جامد را به آرد و کره اضافه کنید و مرتب هم بزنید. روغن باید کاملا جذب آرد شود.
پس از آن، زعفران آسیاب شده را دم کنید. شما میتوانید پودر زعفران را با آب جوش دم کرده یا از یخ برای حل کردن پودر زعفران استفاده کنید. دم کردن زعفران آسان است فقط کافیست پودر زعفران را در یک ظرف شیشهای دربدار ریخته و به ازای هر یک قاشق چایخوری پودر زعفران، ۵ قاشق غذاخوری آب جوش اضافه کنید.
برای زعفران آب شده با یخ، کافیست پودر زعفران داخل یک ظرف شیشهای ریخته و چند قالب کوچک یخ به آن اضافه کنید. پس از ذوب شدن یخها، آب جوش را به ظرف اضافه کنید و اجازه دهید زعفران دم بکشد.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا پلادانه گیلانی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
خرش حلوای گیلانی
«خرش حلوا» از انواع حلوا گیلانی و یکی از خوراکیهای سنتی استان گیلان است که به دلیل استفاده از نوعی سبزی محلی به نام «خرش» به این نام شهرت پیدا کرده است. «خرش» پونه وحشی است که عطر آن با پونه تفاوت دارد و از رنگ سبز زیبایی برخوردار است.
این سبزی به «اوجی» و «خنش» هم معروف است. خرش حلوا معمولا در فصل بهار که زمان رویش این سبزی شمالی معطر است، طبخ شده و به عنوان یک حلوا و دسر مخصوص در ایام نوروز سرو میشود.
برای تهیه خرش حلوای گیلانی، ابتدا باید سبزی «خرش» را خرد کنید و در تابه مناسبی بریزید. نیمی از کره را هم به این تابه اضافه کنید و خوب تفت دهید تا آب سبزی کاملا بخار شده و عطر سبزی بلند شود. از تفت دادن زیاد سبزی خودداری کنید. همین که آب سبزی تبخیر شد، باید تابه را از روی حرارت بردارید. تفت دادن زیاد سبزی باعث تیره شدن رنگ حلوا و طعم تلخ آن میشود.
سپس، آرد برنج و آرد گندم را ترکیب کرده و ۲ تا ۳ بار الک کنید. الک کردن آرد باعث میشود تا از گلوله شدن آن حین پخت خودداری شود. بهترین آرد برنج برای درست کردن این حلوا آرد برنج خیلی نرم است.
زمانی که ترکیب هر دو آرد را الک کردید، آن را در تابه دیگری روی حرارت ملایم بگذارید. این ترکیب را باید به طور مداوم با یک قاشق چوبی هم بزنید تا ته نگیرد. اگر میخواهید حلوای شما رنگ روشنتری داشته باشد، نباید زیاد آرد را تفت داد همین که بوی خامی آرد گرفته شود، کافی است.
البته، اگر دوست دارید حلوای شما رنگ تیرهتری داشته باشد روی حرارت ملایم مدام آرد را تفت دهید تا رنگ طلایی یا قهوهای روشن پیدا کند. از تفت دادن زیاد آرد بپرهیزید. حدود ۳۰ دقیقه آرد را تفت بدهید. برای اینکه آرد، صاف و یکدست شود، دوباره بعد از تفت دادن آن را الک کنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه خرش حلوای گیلانی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا ضیابری (حلوای لا به لا)
«حلوا ضیابری» یکی دیگر از حلواهای خوشمزه استان گیلان است. جالب است بدانید نام این حلوا از نام منطقهای در استان گیلان به نام «ضیابر» گرفته شده است و قدمت آن به بیش از ۵۰۰ سال قبل برمیگردد. در واقع دستورالعمل اصلی حلوا ضیابری اولین بار توسط مردمان این منطقه معرفی شد. این حلوا با نام حلوا لابهلا و حلوای عید گیلان نیز شناخته میشود و برای ایام نوروز یکی از شیرینیهای اصلی گیلانی است.
برای پخت حلوا ضیابری بهتر است از آرد برنج ایرانی مرغوب و تازه استفاده شود. شما همچنین میتوانید برنج محلی و معطر را آسیاب کرده و به عنوان آرد برنج استفاده کنید. آرد برنج را چند بار الک کنید تا یکدست و نرم شده و ناخالصیهای آن گرفته شود.
سپس، آرد برنج الک شده را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. تفت دادن آرد برنج حدود ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارد تا بوی خامی آرد کاملا گرفته شود. پس از گذشت این مدت، آرد برنج تفت داده شده را در ظرف دیگری بریزید و اجازه دهید کاملا خنک شود.
در ادامه، یک لیوان آب را با شکر و جوهر لیمو ترکیب کرده و روی حرارت ملایم بگذارید تا شکر به آرامی در آب حل شود. شربت باید غلیظ شود و به قوام مناسب برسد. برای اطمینان از آماده بودن شربت یا شهد حلوا، مقدار کمی از شربت (نصف قاشق چایخوری) را در یک لیوان آب سرد بریزید. شربت نباید بلافاصله در آب حل شود.
برای تست غلظت شربت همچنین میتوانید مقداری از شهد را بین انگشتان خود قرار دهید و انگشتان را باز کنید، شهد باید حالت چسبنده و کشدار داشته باشد، در این صورت شربت شما کاملا آماده است و میتوانید زیر گاز را خاموش کنید تا شهد خنک شود.
در این فاصله که شربت حلوا خنک میشود مواد میانی حلوا ضیابری را آماده کنید. مغز گردو آسیاب شده، پودر زیره سبز، پودر زنجبیل، پودر قند و یک قاشق مرباخوری هل آسیاب شده را با هم خوب ترکیب کنید تا مواد یکدست شوند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا ضیابری روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا سفید
«حلوا سفید» یک مدل حلوا با آرد برنج و از انواع حلواهای مازندرانی است که معمولا به عنوان دسر ماه رمضان و همچنین، در ایام سوگواری ماه محرم طبخ میشود. حلوا سفید به روشهای مختلفی با آرد برنج، برنج و آرد گندم درست میشود.
برای تهیه حلوا سفید، ابتدا آرد برنج را ۲ تا ۳ بار الک کنید تا ناخالصیهای آن گرفته شود. میتوانید آرد برنج را خودتان در خانه تهیه کنید تا از کیفیت آن مطمئن باشید.
سپس، در یک قابلمه شکر و آب را با هم مخلوط کنید و روی حرارت متوسط قرار دهید. صبر کنید تا آب شروع به جوشیدن کند و دانههای شکر در آب حل شوند. حرارت را بعد از جوشیدن آب، کم کنید و حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید تا شربت یا شهد حلوا، کمی غلیظ شود. پس از آن، شعله را خاموش کنید و شربت را کنار بگذارید تا از دما بیفتد.
در ادامه، کره یا روغن را در صورت جامد بودن، روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید تا ذوب شود. در یک تابه آرد برنج را روی حرارت ملایم قرار دهید و شروع به تفت دادن کنید تا وقتی که طعم خامی آن گرفته شود. آرد نباید تغییر رنگ بدهد، همین که از خامی بیفتد کافی است.
آرد برنج را به مدت حدود ۷ دقیقه روی حرارت ملایم تفت دهید. اگر آرد را بیشتر تفت دهید، رنگ حلوا در نهایت تیره میشود. بعد از آماده شدن آرد، تابه را از روی حرارت بردارید تا کمی از دما بیفتد. روغن را به آرد برنج اضافه کنید و با هم به هم بزنید تا حالت خمیری پیدا کند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا سفید روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا پسته ارومیه
«حلوا پسته ارومیه» یکی از خوشمزهترین سوغاتیهای این شهر و از انواع حلوا مدرن و مجلسی است که معمولا به عنوان شیرینی عید نوروز، شیرینی پذیرایی در مهمانی و مراسم مذهبی و شیرینی ماه رمضان سرو میشود. جالب است بدانید که حلوا پسته ای را در اکثر قنادیهای ارومیه میتوانید پیدا کنید و بسیار هم محبوب و پرفروش است.
برای تهیه حلوا پسته ارومیه، ابتدا باید آرد را ۳ بار الک کنید. یک ماهیتابه را روی حرارت بسیار ملایم قرار دهید و بعد آرد الک شده را در تابه بریزید. آرد را به طور مداوم روی حرارت هم بزنید تا بوی خامی آن گرفته شود. این مرحله حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه طول میکشد.
به خاطر داشته باشید که رنگ آرد نباید تیره شود. بعد از تفت دادن آرد شعله گاز را خاموش کنید و آرد را دوباره برای ۲ مرتبه الک کنید تا یکدست شود. سپس، کره و روغن جامد را در ماهیتابه بریزید و بعد آرد تفت داده شده را به آنها اضافه کنید. آرد را برای ۵ دقیقه در روغن تفت دهید، پس از آن، حرارت را خاموش و صبر کنید تا این مایه کمی خنک شود.
زمانی که مایه حلوا کمی از داغی افتاد، میتوانید پودر هل و پول قند را ۲ بار الک کنید و به آن اضافه کنید. سپس، این مواد را هم بزنید تا یکدست شوند. به خاطر داشته باشید، در این مرحله دمای حلوا نباید خیلی سرد یا خیلی داغ باشد؛ زیرا در این صورت حلوا پسته انسجام خود را از دست میدهد.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا پسته ارومیه روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای آغوز یا حلوا گردو شمالی (حلوا سیاه)
«حلوای آغوز» یا «حلوا گردویی با برنج»، یکی از معروفترین انواع حلواهای شمالی است که هم در مازندران و هم در گیلان، به روش مشابهی تهیه میشود. این حلوا رنگ سیاه دارد و به همین دلیل با نام «حلوا سیاه شمالی» هم شناخته میشود. این حلوا در مناسبتهای مختلف مثل اعیاد مذهبی، دسر شب یلدا، شیرینی عید نوروز مازندران به خصوص در شب عید و به عنوان دسر ماه رمضان هم سرو میشود.
برای تهیه حلوای اغوز مازندرانی، ابتدا باید برنج را ۲ تا ۳ بار بشویید و در یک ظرف با مقداری آب، به مدت حداقل ۲ ساعت بخیسانید. سپس آب برنج را خالی کنید و برنجهای خیسانده شده را روی یک پارچه نخی تمیز بریزید و پهن کنید. برنجها را در مجاورت نور خورشید یا هوای آزاد بگذارید تا خشک شوند و آب خود را از دست بدهند.
حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت برنجها را در هوای آزاد بگذارید تا کاملا حالت شکننده بگیرند. سپس آنها را در دستگاه آسیاب برقی بریزید و کمی خرد کنید. لازم نیست برنجها پودر شوند. به روش سنتی، برنجها در هاون کوبیده میشدند و دانهها در حد خرد شدن، شکسته میشدند. در همین حد کافی است. برنجهای آماده شده را کنار بگذارید.
سپس، مغز گردو را خرد کنید. گردوها هم لازم نیست پودر شوند، ولی باید ریز شوند. بهتر است ۲ لیوان را ریزتر و ۲ لیوان از گردو را کمی درشتتر خرد کنید. گردوها را هم کنار بگذارید.
در ادامه، در یک ظرف، آب را بریزید و مقداری شکر به آن اضافه کنید. چون شیره خرمالو هم شیرین است، بهتر است شکر را زیاد در نظر نگیرید. شکر و آب را هم بزنید تا دانههای شکر در آب حل شوند. محلول آب و شکر را کنار بگذارید.
پس از آن، قابلمه مناسبی را روی حرارت بگذارید. سپس گردوها را به قابلمه اضافه کنید. گردوها را بدون این که روغن به آن اضافه کنید، در قابلمه تفت دهید؛ در حدی که کمی روغن پس بدهند ولی نسوزند. مدام گردوهای خرد شده را هم بزنید تا رنگشان کمی تیره شود.
بعد نوبت به اضافه کردن برنج خرد شده است. چند دقیقه دیگر هم برنج را با گردوها، تفت دهید. شیره خرمالو را هم اضافه کنید و بعد محلول آب و شکر را بیفزایید. همه مواد را هم بزنید تا کاملا یکدست شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای آغوز روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا کاسه شیرازی
«حلوا کاسه شیرازی» یا به قول خود شیرازیها «حلوا زرد» همانطور که از اسمش پیداست ریشه شیرازی دارد. حلوا کاسه با بافت بسیار نرم و لطیف به چند روش طبخ میشود.
این شیرینی محبوب ماه رمضانی در برخی دستورها به جز آرد برنج که آرد پایه این دسر شیرازی است آرد نشاسته هم اضافه میکنند و در بیشتر دستورهای پخت حلوا زرد تخم مرغ هم هست. یک نوع دیگر حلوا کاسه بدون تخم مرغ است که به حلوای قنادی مشهور است و فقط با آرد برنج یا ترکیبی از دو آرد مختلف درست میشود.
برای تهیه حلوا کاسه شیرازی، ابتدا باید شهد حلوا را درست کنید. برای این منظور، شکر و آب را روی حرارت ملایم بگذارید تا شکر در آب حل شود. این مخلوط نباید به حالت جوش برسد. سپس نیمی از زعفران دم کرده غلیظ و نصف گلاب را اضافه کنید و کمی هم بزنید. شعله گاز را خاموش کنید.
در ادامه، ۲ عدد تخم مرغ را در یک ظرف جداگانه خوب هم بزنید تا کاملا یکدست شود. سپس نیم دیگر زعفران دم کرده غلیظ، نصف دیگر گلاب و ¼ پیمانه شهد که سرد شده را اضافه کنید و خوب هم بزنید. این ترکیب را هم کنار بگذارید.
آردها را جداگانه دو یا سه بار الک کنید تا تمام ناخالصیها گرفته شده و آرد گوله نشود. آردها را با هم مخلوط کنید و روی حرارت خیلی ملایم به مدت ۴۵ دقیقه هم بزنید. رنگ آرد نهایتا باید کمی کِرم رنگ شود و اصلا نباید رنگ آرد زیاد تغییر کند. یک بار دیگر آرد تفت داده شده که طعم خامی آن گرفته شده را الک کنید. آرد را دوباره در ماهیتابه بریزید و روغن اضافه کنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا کاسه شیرازی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا سه آرد
«حلوا سه آرد» از انواع حلوا مجلسی و از خوشمزهترین انواع دسر ماه رمضان است که بیشتر به عنوان یک نذری ساده تهیه میشود. برای درست کردن حلوا سه آرد به آرد برنج، آرد گندم و آرد نخودچی نیاز داریم.
در شروع کار ابتدا آردها را به صورت جداگانه ۲ الی ۳ بار الک کنید تا حسابی صاف و یکدست شوند. سپس، آب و شکر را روی حرارت متوسط قرار دهید و هم بزنید تا شکر در آب حل شود.
به محض اینکه شکر در آب حل شد شعله را خاموش کنید (در مجموع شربت هیچ نوع حلوایی نیاز به جوشیدن ندارد و همین که شکر در آب حل شود کافی است). در ادامه، آرد گندم را روی شعله بسیار ملایم تفت دهید تا رنگ آرد از سفیدی به کرمی روشن تغییر کند.
پس از آن، آرد برنج را به تابه حاوی آرد گندم اضافه کنید. کمی که آرد برنج را با آرد گندم تفت دادید (حدود ۳ دقیقه) میتوانید آرد نخودچی را اضافه کنید. آرد نخودچی زود میسوزد؛ پس نهایتا آن را برای ۲ دقیقه روی شعله ملایم گاز تفت بدهید.
بعد از ۲ دقیقه، ابتدا روغن را اضافه کنید و به سرعت هم بزنید. تمام آرد که به روغن آغشته شد کره را هم اضافه کنید و باز هم بزنید. روی شعله ملایم گاز این ترکیب را آنقدر هم بزنید تا حلوا به رنگ قهوهای-طلایی خوشرنگی دربیایید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا سه آرد روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا دهین نجفی
«حلوا دهین نجف» از انواع حلوا عراقی که به عنوان یک شیرینی ماه رمضانی حتی در میان ایرانیها هم شناخته شده است. حلوا دهین را با نام «دهین ابوعلی» هم میشناسند.
برای تهیه حلوا دهین عراقی، ابتدا کره را در ظرف مناسبی بریزید و روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید تا ذوب شود. کف قالب یا یک ظرف پیرکس را با مقدار کمی از کره ذوب شده چرب کنید. نصف پودر نارگیل را کف ظرف بریزید.
سپس، مغزهای گردو را از وسط نصف کنید و با فاصله روی پودر نارگیل قرار دهید. میتوانید از گردوی پودر شده هم استفاده کنید یا اینکه کلا گردو را از طرز تهیه حلوا دهین حذف کنید.
در ادامه، شکر، شیر پرچرب و روغن مایع (یا روغن صافی قنادی) را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. این مواد را هم بزنید تا حرارت باعث ذوب شدن دانههای شکر شود.
پس از آن، زعفران را بسابید و در یک لیوان کوچک بریزید. روی آن را یک قالب یخ کوچک بیندازید، اجازه دهید یخ به مرور با دمای محیط ذوب شود و زعفران رنگ بدهد. یک قاشق چایخوری از زعفران را به محلولی که در مرحله قبل درست کردید، اضافه کنید. گلاب را نیز به این مواد بیفزایید. حالا، شیره خرما را هم اضافه کنید و این مواد را هم بزنید تا مایه یکدستی ایجاد شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا دهین نجف روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا اوماج
«حلوا اوماج» (اوماج حالواسی) یا همان «حلوای اردبیلی» حلوای سنتی شهر اردبیل است که در مراسم نذری و ماه محرم به عنوان یک شیرینی ماه رمضانی محبوب برای سفره افطار ماه رمضان و سایر روزهای سال برای مصرف خانگی پخته میشود.
حلوای اوماج در استانهای آذربایجان شرقی و غربی هم یک حلوای مرسوم است و تبریزیها، زنجانیها، گرگانیها و اهالی شهر ارومیه و نقده هم حلوای اماج را درست میکنند.
برای درست کردن حلوا مجلسی اوماج اردبیلی، ابتدا باید شربت حلوا را درست کنید. برای این منظور، آب و شکر را روی شعله متوسط گاز بگذارید تا شکر کاملا در آب حل شود اما به حالت جوش نرسد. همین که شکر در آب حل شود و آب داغ شود کافی است. شربت حلوا را کنار بگذارید.
سپس، آرد را ۲ یا ۳ بار الک کنید. آرد الک شده را با زردچوبه مخلوط کنید (حلوای اوماج اصلی و سنتی با زردچوبه درست میشود اما اگر این روش را نمیپسندید آرد را با زردچوبه ترکیب نکنید، در این صورت بعدا و در حین درست کردن حلوا، زعفران دم کرده غلیظ استفاده کنید).
پس از آن، آرد ترکیب شده با زردچوبه یا آرد خالی را در یک سینی بریزید و کف سینی پخش کنید. شیر را در یک ظرف آبپاش بریزید و روی آرد اسپری کنید. بلافاصله با قاشق ترکیب آرد و شیر را هم بزنید. اسپری کردن شیر روی آرد باید در چند مرحله انجام شود و هر بار هم باید مرتب با قاشق این ترکیب را هم بزنید.
در نهایت باید ترکیب آرد و شیر به شکل «خرده نان» درآید. همین حالت گلوله شدن ترکیب آرد و شیر در اصطلاح «اوماج» نام دارد. سپس، گلولههای اوماج که شبیه خرده نان هستند را در یک سینی دیگر کاملا پخش کنید و ۴۵ دقیقه زمان بدهید تا کاملا خشک شوند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا اوماج روی لینک مطلب کلیک کنید.
حلوا نثار
«حلوا نثار» یکی از حلواهای محبوب ارومیه است که در تبریز هم پخته میشود. این حلوا معمولا در مراسم مذهبی و برای نذر، به خصوص در ماه های محرم، صفر و به عنوان شیرینی ماه رمضان تهیه میشود.
برای تهیه حلوا نثار ارومیه، ابتدا باید آرد سفید را ۲ یا ۳ بار الک کنید تا هم ناخالصیهای آن گرفته شود و هم موقع پخت، بافت حلوا نرمتر باشد. زعفران را هم به تنهایی بسایید و در یک لیوان بریزید. روی زعفران یک قالب کوچک یخ بیندازید و اجازه دهید یخ ذوب شود. در این صورت، زعفران رنگ بیشتری باز میکند.
سپس، تابه مناسبی را روی حرارت ملایم قرار دهید و آرد را در آن بریزید. شروع به تفت دادن آرد و آرد را به طور مداوم هم بزنید. این کار را به صورت مداوم انجام دهید. نباید آرد تیره شود و تغییر رنگ بدهد، فقط باید طعم خام خود را از دست بدهد. حدود ۴۰ تا ۴۵ دقیقه آرد را تفت دهید تا کاملا آماده شود.
بعد از تفت دادن آرد سفید، آرد نخودچی را هم الک کرده و به آرد داخل تابه اضافه کنید. این ترکیب را برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دیگر تفت دهید. سپس، حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید آرد، کمی از دما بیفتد. سپس، دوباره آرد را الک کنید. مجددا تابه را روی حرارت قرار دهید و آرد را به تابه برگردانید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا نثار روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا بحرینی (مسقطی کاراملی)
«حلوا بحرینی» یا همان «مسقطی کاراملی» از انواع حلوا عربی و یک دسر شیرین و فوق العاده خوشمزه است که به عنوان شیرینی ماه رمضان هم سرو میشود. شما میتوانید این دسر لذیذ را به عنوانی یکی از انواع حلوا با نشاسته هم به صورت تکهای و هم قالبی تهیه کنید.
برای تهیه مسقطی کارامل، ابتدا باید نشاسته را در آب حل کنید. برای این کار باید ۱ لیوان نشاسته را در ۶ لیوان آب سرد بریزید و به خوبی هم بزنید تا نشاسته در آب حل شود.
در ادامه، ۳ و نیم لیوان شکر را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید تا شکر به آرامی آب شود. زمانی که شکر بدون اضافه کردن هیچ ماده دیگری به آرامی روی حرارت ذوب شود، تبدیل به کارامل میشود و رنگ آن به صورت کرم کاراملی در میآید.
بعد از اینکه شکر شروع به جوشیدن کرد، باید آن را به سرعت با یک قاشق چوبی هم بزنید تا شکر ته نگیرد و نسوزد. به طور معمول، درست کردن کارامل حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد.
پس از درست کردن کارامل، مخلوط آب و شکر را به کارامل اضافه کنید. سپس، این مخلوط را مدام هم بزنید تا نشاسته و شکر کاملا با هم ترکیب شوند.
مراقب باشید بعد از اضافه کردن نشاسته معمولا شکر زود سفت میشود. بنابراین، این مواد را باید سریع هم بزنید. بعد از ۱۰ دقیقه ترکیب شکر و نشاسته حالتی یک دست به خود میگیرد.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا بحرینی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
ترحلوا شیرازی
«ترحلوا شیرازی» یکی از انواع حلوا سنتی است. این حلوا با شیر از آن دسته دسرهای اصیل شیرازی است که هم به صورت ساده و هم دو رنگ و البته به صورت قالبی یا ساده سرو میشود. در استان فارس ترحلوا یک غذای ماه رمضانی اصلی در برنامه غذایی یک ماهه رمضان به عنوان شیرینی و دسر ماه رمضانی است.
برای تهیه ترحلوا قالبی، ابتدا باید آرد برنج را ۲ تا ۳ بار الک کنید و در یک ظرف مناسب بریزید. سپس آب سرد به آن اضافه کنید و آن را خوب هم بزنید. این کار را آن قدر ادامه دهید که آرد برنج به طور کامل در آب حل شود. بهتر است مخلوط آرد و آب را از صافی رد کنید تا گلوله یا ناخالصی در آن نباشد.
سپس، مخلوط آرد و آب را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. شیر را نیز به مواد داخل قابلمه اضافه کنید و دوباره همه مواد را هم بزنید تا کاملا شیر با مواد دیگر ترکیب و یکدست شود.
در ادامه، به مواد داخل قابلمه، شکر را هم اضافه کنید. شکر را همزمان با مواد روی حرارت هم بزنید تا دانههای شکر در مایه ترحلوا، ذوب شوند. بعد نوبت به اضافه کردن گلاب است. این ترکیب را مرتب هم بزنید تا کمی خودش را بگیرد.
حالا شعله گاز را کم کنید و باز هم حلوا را مرتب هم بزنید. هم زدن بخش اصلی طرز تهیه ترحلوای قالبی محسوب میشود و در صورتی که درست انجام نشود، ممکن است آرد برنج و شیر ته بگیرند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه ترحلوا شیرازی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا بربری (حلوای جوانه گندم)
«حلوا بربری» یا «حلوای خاوری» که به آن «حلوای جوانه گندم» نیز گفته میشود، یک نوع حلوای خوشمزه و پر زحمت است که برای پخت به حدود ۸ تا ۱۰ ساعت زمان نیاز دارد. این حلوای مشهدی معمولا به عنوان نذری داخل قابلمههای مسی یا چدنی درست میشود و اگر با روغن محلی پخته شود، طعم لذیذترین خواهد داشت.
برای تهیه حلوا بربری، ابتدا در یک قابلمه مسی آرد گندم و جوانه گندم را با مقداری آب ولرم ترکیب کنید. حدود یک سوم از روغن را نیز به آردها اضافه کنید و مواد را به طور مداوم هم بزنید.
سپس، آب را به آرامی و در چند مرحله به آرد اضافه کنید و مدام هم بزنید. آنقدر آرد اضافه کنید که یک خمیر شل مثل ماست درست شود. این خمیر را تا زمانی هم بزنید که هیچ گلوله آردی در آن باقی نماند.
در ادامه، این قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و مدام هم بزنید. زمانی که حلوا شروع به جوشیدن کرد، حرارت را کم کنید و به هم زدن ادامه دهید. هر زمان که حس کردید حلوا کمی غلیظ شده، روغن باقیمانده را در چند مرحله اضافه کنید تا تمام شود.
توجه داشته باشید که هر چقدر خمیر اولیه حلوا مشهدی شما شلتر باشد، هم زدن آن راحتتر است اما زمان بیشتری برای پخت نیاز دارد. از طرفی اگر خمیر شما سفتتر باشد، هم زدن آن سختتر و زمان پخت آن سریعتر خواهد بود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا بربری روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای سوهان
«حلوای سوهان» یکی از انواع حلوای مجلسی است که بافتی مانند حلوا و طعمی شبیه سوهان دارد. این حلوا هم در شهرهای مختلف ایران و هم در افغانستان به روشهای متفاوت و با استفاده از مواد متنوعی طبخ میشود. به همین دلیل، به آن حلوای سوهان افغانی یا هراتی هم میگویند.
برای درست کردن حلوا سوهان، ابتدا باید آرد را الک کنید و در تابه بریزید. تابه را روی حرارت ملایم قرار داده و تفت دهید تا خامی آن از بین برود. سپس، به اندازه نصف لیوان شیر را به آرد اضافه کنید و هم بزنید تا گلوله نشود. کره یا روغن را نیز به این ترکیب اضافه کنید. این مواد را تا زمانی هم بزنید که شیر تبخیر شود.
پس از آن، یک لیوان شیر باقیمانده را با شکر مخلوط کنید و در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. این ترکیب را به خوبی هم بزنید تا شکر در شیر حل شود. قبل از اینکه شیر جوش بیاید، باید گلاب، زعفران دم کرده و هل را نیز به این قابلمه اضافه کرده و این مواد را با هم مخلوط کنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای سوهان روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا گردویی
«حلوا گردویی» یک حلوای مجلسی و از سوغاتیهای خوشمزه آذربایجان است که در استان گلستان و مازندران و همچنین، در تویسرکان، قزوین، ارومیه و نهاوند با اندکی تفاوت پخته میشود و به آن «آغوز حلوا» میگویند.
برای تهیه حلوا گردویی، ابتدا باید برنج را به مدت ۳ الی ۴ ساعت در ظرف بزرگی خیس کنید. پس از آبکش کردن برنج، نوبت به آسیاب کردن آن میرسد. برنج را طوری آسیاب کنید که دانههای آن کمی درشت باشند.
سپس، مقداری روغن را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید. برنج آسیاب شده را هم به این قابلمه اضافه کنید و برای ۵ دقیقه در روغن تفت دهید. سپس، مغز گردوی آسیاب شده را نیز به این ترکیب اضافه کنید و همراه با برنج برای ۱۰ دقیقه تفت دهید.
پس از آن، قابلمه را از روی حرارت بردارید و پس از خنک شدن برنج و گردو، شکر را اضافه کنید. این مواد را به خوبی هم بزنید تا شکر کاملا با باقی مواد ترکیب شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا گردویی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا سارای ترکیهای (سارای حلواسی)
«حلوا سارای» حلوای سنتی شهر سارای ترکیه است و یکی از خوشمزهترین انواع حلوا ترکیه ای است که به صورت حلوا قالبی تهیه میشود و معمولا آن را با بستنی یا قهوه و چای سرو میکنند.
برای درست کردن سارای حلواسی، ابتدا آرد را داخل تابه کمی تفت دهید تا بوی خامی آرد برطرف شود. سپس، آرد را از تابه خارج کرده و الک کنید. در ادامه، پودرقند را هم الک کرده و همراه وانیل به آرد الک شده اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شوند. سپس، کره را در ظرف جداگانهای آب کرده و به این مواد اضافه کنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا سارای ترکیهای روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا کفگیری
«حلوا کفگیر» یا «حلوا کفگیری» با طعم زنجبیلی و زعفرانی یکی از انواع حلواهای مجلسی آذربایجان شرقی و شهر تبریز است و جایگاهی شبیه حلوا نثار ارومیه یا حلوا مسقطی شیراز و حلوا انگشتی بوشهری در این منطقه دارد. این حلوای مقوی و لذیذ که مخصوص روزهای سرد سال است را با زنجبیل و زعفران مزهدار میکنند و برای مایه حلوا از گردو هم استفاده میکنند.
برای تهیه حلوا زنجبیلی و زعفرانی کفگیری مخصوص و مجلسی تبریز، ابتدا باید آرد را الک کنید تا گلوله نشود. آرد الک شده را در یک تابه یا قابلمه بریزید و روی شعله بسیار ملایم گاز به مدت ۴۰ دقیقه تفت دهید تا طعم خامی آرد گرفته شود. مراقب باشید آرد نسوزد.
سپس، آرد نخودچی را الک کرده و به آرد داخل تابه اضافه کنید. به مدت ۱۰ دقیقه دیگر روی شعله ملایم گاز ترکیب این دو آرد را تفت دهید. مراقب باشید، آرد نخودچی زود میسوزد. در مجموع رنگ آرد نباید تغییر کند.
در ادامه، تابه حاوی آرد را از روی گاز بردارید و یک بار دیگر آرد تفت داده شده را الک کنید. آرد الک شده را دوباره به تابه برگردانید و کره و روغن را اضافه کنید. آرد و کره و روغن را به مدت ۱۵ دقیقه دیگر روی شعله بسیار ملایم گاز تفت دهید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا کفگیری روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا شعریه
«حلوا شعریه» یکی از مشهورترین انواع حلوا عربی و جزو حلواهای مجلسی است که به جز در کشورهای عربی خاورمیانه، در ترکیه هم طبخ میشود. اگر حلوا با طعم شیر یا همان حلوای شیر را دوست داشته باشید طعم حلوای شعریه با شیرعسلی را هم به احتمال زیاد میپسندید، چون این حلوای عربی و ترکی با اصالت مدیترانهای با شیر عسلی و رشته شعریه یا کادایف درست میشود.
برای تهیه حلوا شعریه، ابتدا باید رشتههای شعریه یا کادایف را خرد کنید و روی شعله ملایم گاز در کره تفت بدهید تا سرخ شوند. حدود ۵ الی ۶ دقیقه کافی است. سپس، آرد را در تابه جداگانهای بریزید و به مدت ۵ دقیقه روی شعله متوسط گاز تفت بدهید تا طعم خامی آرد گرفته شود.
بعد از اینکه رنگ آرد خاکی رنگ شد، روغن را اضافه کنید و به مدت ۵ دقیقه دیگر آرد را با روغن تفت بدهید. این مدت زمان تفت یک حلوای طلایی رنگ به شما میدهد، اگر رنگ حلوای تیره را میپسندید مقدار زمان تفت را بیشتر کنید.
حالا مغز گردوی خرد شده را اضافه کنید، کمی هم بزنید و سپس رشته شعریه یا کادایف تفت داده شده، پودر هل و زعفران دم کرده غلیظ را اضافه کنید و با هم کمی تفت دهید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا شعریه روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا ترکی ایرمیک
حلوا ترکیه ای «ایرمیک» که در یونان هم طبخ میشود از جمله حلواهای محبوب در خاورمیانه و کشورهای شرق دریای مدیترانه از جمله یونان و البته لبنان است که سبک ترکی استانبولی آن هواداران فراوانی دارد. ایرمیک از انواع حلواهای میان پر مجلسی است که طعم بسیار خوبی دارد.
برای تهیه حلوا ترکی ایرمیک، ابتدا باید شربت حلوا را درست کنید. برای این منظور، شیر، شکر و آب را در یک قابلمه بریزید و روی شعله ملایم گاز بگذارید. مایع فوق را مرتب و به آرامی هم بزنید تا شکر در آن حل شود و مایع به جوش بیاید. سپس، عصاره وانیل یا گلاب را نیز به این ترکیب اضافه کنید و هم بزنید تا مایع یکدستی ایجاد شود.
پس از آن، در یک تابه بزرگ و کمعمق کره یا روغن حیوانی را آب کنید. وقتی کره یا روغن آب شد و به قل قل افتاد، آرد را یکباره به آن اضافه کنید. مخلوط آرد و روغن را با یک قاشق چوبی خوب هم بزنید. حالا، شعله گاز را کم کنید و هم زدن مخلوط آرد و روغن را ادامه دهید. این مخلوط را آنقدر هم بزنید تا رنگش طلایی شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا ترکی ایرمیک روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا ارده سنتی
طرز تهیه «حلوا ارده» یا «حلوا شکری» به روش سنتی بازاری در منزل بسیار آسان است و میتوانید حلوا ارده بروجرد، حلوا ارده با شیره انگور یا حلوا ارده با شیر خشک را با روشهای نسبتا مشابهی درست کنید.
برای تهیه حلوا ارده، ابتدا باید آرد را در تابهای مناسب بریزید و روی شعله ملایم تفت دهید، در حدی که طعم خامی آن گرفته شود ولی رنگش تغییر نکند. سپس به آرد، ارده را اضافه کنید و به مدت پنج دقیقه با شعله ملایم، تفت دهید.
پودر نارگیل و پودر گردو را نیز به مواد درون این تابه اضافه کرده و با هم مخلوط کنید. وقتی مواد داخل ماهیتابه به خوبی یکدست شدند، شعله را خاموش کنید. پس از آن، شربت مخصوص حلوا ارده را در قابلمه مجزایی درست کنید. برای این منظور، ابتدا آب و شکر را مخلوط کنید و روی شعله بگذارید و هم بزنید تا با هم حل شوند. بعد از اینکه حرارت آب و شکر بالا رفت، گلاب، زعفران دم کرده و هل را نیز به این شهد اضافه کنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا ارده سنتی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا ساده
«حلوا ساده» با آرد گندم یکی از رایجترین انواع حلوا برای مراسم ختم و نذری است که به عنوان دسر ماه رمضان یا در حالت عادی به عنوان یک دسر مقوی سرو میشود.
برای تهیه حلوا ساده زعفرانی، ابتدا باید آرد را ۲ بار الک کنید تا هم ناخالصیهایش گرفته شود و هم این که هنگام پخت حلوا، گلوله نشود. آرد الک شده را کنار بگذارید.
سپس، زعفران را دم کنید. برای این منظور، میتوانید روی زعفران یک قالب کوچک یخ بیندازید تا یخ ذوب شود و زعفران رنگ باز کند. در این صورت زعفران رنگ بیشتری میدهد. روش دوم این است که روی زعفران کمی آب جوش بریزید و اجازه دهید دم بکشد.
در ادامه، مقداری آب را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود. سپس شکر را اضافه کنید. آب و شکر را هم بزنید تا دانههای شکر کاملا حل شوند.
پس از آن، گلاب، زعفرانی که از قبل دم کردید و پودر هل را به محلول آب و شکر یا شهد حلوا، اضافه کنید. این مواد را هم بزنید تا یکدست شوند. سپس شعله گاز را خاموش کنید.
حالا، آرد را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید تا آرد تفت بخورد. اگر میخواهید حلوا تیره یا به قول معروف سیاه شود، آرد را تا جایی تفت دهید که رنگش قهوهای شود؛ ولی مراقب باشید آرد نسوزد.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا ساده روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا بوتیکی
«حلوا بوتیکی» با طعمهای مختلف از انواع حلوا شیک و مجلسی و از محبوبترین انواع دسر ماه رمضان است که در برخی از استانها مانند خوزستان علاوه بر مراسم ختم به عنوان شیرینی فردای روز عروسی نیز سرو میشود.
برای درست کردن حلوا بوتیکی با طعم زنجبیل و گردو، ابتدا باید آرد را الک کنید. آرد الک شده را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم تفت دهید تا طعم خامی آن گرفته شود. شعله گاز باید بسیار ملایم باشد و آرد به رنگ کرم روشن دربیاید و نسوزد. بعد از تفت دادن و تغییر رنگ آرد، کره را به آن اضافه کنید. وقتی که کره آب شد و کره و آرد را با هم مخلوط کردید سپس، تابه را از روی گاز بردارید.
در ادامه، مغز گردوی آسیاب شده، پودر زنجبیل و پودر هل را به ترکیب آرد و کره اضافه کنید. لازم نیست در این مرحله حلوا روی شعله گاز باشد. وقتی حلوا کمی از داغی افتاد (در حدی که دست را نسوزاند) پودر قند را روی حلوا الک کنید. بهتر است این کار را در دو مرحله انجام دهید و مایه حلوا را خوب هم بزنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا بوتیکی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا زنجبیلی
«حلوا زنجبیلی» با آن عطر دلچسب و بافت تردی که دارد، یکی از خوشمزهترین انواع حلوای مدرن و مجلسی یا بهتر است بگوییم شیرینی ایرانی محسوب میشود. این حلوا برخلاف دیگر حلواها به صورت قالبی درست میشود و بسیار لطیف است.
برای تهیه حلوا زنجبیلی قالبی تبریز، ابتدا باید آرد گندم را ۲ بار الک کنید. سپس آن را در قابلمه بریزید و با حرارت ملایم تفت دهید. مراقب باشید که آرد را مدام هم بزنید تا تنها بوی خامی آرد گرفته شود و رنگ آن تغییر نکند. تقریبا ۳۰ دقیقه زمان برای تفت دادن آرد کافی است.
سپس، مقداری کره یا روغن جامد را در تابه مناسب دیگری بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید تا آب شود. در ادامه، آرد تفت داده شده را به آن اضافه کنید و مواد را خود هم بزنید تا آرد و کره کاملا با هم ترکیب شوند. این کار را تا زمانی که رنگ آرد طلایی شود، ادامه دهید.
بعد از این که ترکیب آرد و کره طلایی رنگ شد، باید شعله گاز را خاموش کنید. صبر کنید تا مواد کمی خنک شود، بعد پودر زنجبیل و هل را اضافه کنید. مواد حلوا را هم بزنید و سپس پودر قند را الک کرده و به سایر مواد اضافه کنید. دوباره مواد را هم بزنید تا یکدست شوند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا زنجبیلی روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای گل سرخ
«حلوای گل سرخ» یا «حلوا گل محمدی»، از انواع حلوا مجلسی و مدرن و یکی از دسرهای خوشمزه و مرسوم ماه رمضان به ویژه برای وعده افطار است که به شکلهای مختلفی تهیه میشود. معمولا نوع بوتیکی حلوا گل سرخ، متداولتر است ولی به صورت رولی و ساده هم میتوان حلوای گل سرخ را درست کرد.
برای تهیه حلوا گل سرخ، ابتدا باید آرد را ۲ تا ۳ مرتبه الک کنید تا ناخالصیهای آن گرفته شود. پودر قند را هم جداگانه الک کنید تا یکدست شود.
سپس، کره یا روغن جامد را در دمای محیط قرار دهید تا کمی نرم شوند. گلهای محمدی خشک شده را در آسیاب بریزید و آنها را آسیاب کنید تا کاملا نرم شوند. سپس به طور جداگانه، آنها را الک کنید تا یک پودر نرم داشته باشید.
پس از آن، مغز گردوهای پوست گرفته را هم در دستگاه آسیاب خانگی بریزید و مغز گردو را نیز کاملا پودر کنید تا یکدست شود.
در ادامه، تابه مناسبی را روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود. سپس، آرد الک شده را در این تابه بریزید و آرد را تفت بدهید تا طعم خام آن گرفته شود.
بسته به شعلهای که آرد را روی آن تفت میدهید، ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان برای تفت دادن آرد اختصاص دهید. اگر نمیخواهید رنگ حلوایتان تیره شود، قبل از اینکه رنگ آرد تغییر کند، آن را از روی حرارت بردارید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای گل سرخ روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای هویج
«حلوای هویج» یکی از خوشمزهترین انواع حلوا آذری است که در استانهای آذربایجان شرقی و غربی طبخ شده و خصوصا در ارومیه به عنوان دسر ماه رمضان سرو میشود.
برای تهیه حلوای هویج، ابتدا باید هویج ها را پوست بگیرید، قطعه قطعه کنید و به همراه شیر روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا هویجها کاملا نرم و پخته شوند. معمولا این مرحله حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد. سپس، هویجها را با استفاده از میکسر یا گوشتکوب به خوبی پوره کنید.
در ادامه، آرد را یک بار الک کنید. سپس یک ماهیتابه را با حرارت ملایم روی گاز قرار دهید. آرد را داخل ماهیتابه بریزید و کمی تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. مراقب باشید که رنگ آرد تغییر نکنید و تیره نشود. بعد از تفت دادن آرد، دوباره آن را الک کنید تا آرد گلوله گلوله نشود. سپس آرد را به ماهیتابه منتقل کنید.
پس از آن، آردهای الک شده را دوباره کمی تفت دهید و سپس روغن را اضافه کنید و آرد و روغن را خوب ترکیب کنید و هم بزنید. اگر دوست داشته باشید میتوانید به جای روغن مایع از کره نیز استفاده کنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای هویج روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای موز
«حلوای موز» یکی از انواع حلوای مدرن و مجلسی و از انواع دسر و شیرینی ماه رمضان است که به صورت شیرینیهای بوتیکی کوچک و تک نفره درست میشود.
برای تهیه حلوای موز، ابتدا آرد را ۲ تا ۳ بار الک کنید تا ناخالصیهای آن گرفته شود. الک کردن آرد باعث میشود حلوا در نهایت بافت نرم و لطیفی داشته باشد. سپس، تابه مناسبی را روی حرارت ملایم قرار دهید و آرد را در آن بریزید و تفت دهید. اجازه دهید طعم خامی آردها گرفته شود و کمی تغییر رنگ بدهد.
پس از آن، نصف کره هم دما با محیط را در تابه بیندازید و با آرد تفت دهید تا کره با دمای آرد شروع به ذوب شدن کند. وقتی کره به خورد آرد رفت و حالت آن کمی خمیری شد، حرارت را قطع کنید تا کمی از دما بیفتد و سرد شود.
در ادامه، موزها را بشویید و پوست بگیرید. سپس، موزها را در مخلوطکن یا میکسر به صورت پوره درآورید یا از رنده برای پوره کردن موزها استفاده کنید. تا وقتی که رنگ موزها سیاه نشده است، نصف دیگر کره را در یک تابه جدا بریزید و موزهای پوره شده را به آن بیفزایید. پورهها را با روغن روی حرارت ملایم تفت دهید تا سرخ شده و رنگ آنها طلایی شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای موز روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا انبه
«حلوا انبه» از انواع حلوا با آرد ذرت و از دسرهای خوشمزه و متفاوت است که با انبه، شکر و آرد درست میشود و میتوانید از آن به عنوان میان وعده یا دسر برای مهمانیها و دورهمیها استفاده کنید. حلوای انبه اصالتا هندی است و روشهای مختلفی برای پخت دارد.
برای درست کردن حلوا انبه هندی، ابتدا ۲ عدد انبه را بشویید و پوست و هسته آنها را جدا کنید. گوشت یا فیله انبه را در یک کاسه بریزید و با چنگال یا گوشتکوب له کنید تا کاملا نرم و پوره شود.
سپس، آرد ذرت را ۲ بار از الک ریز رد کنید تا ناخالصیهای آن گرفته شود. آب را به آرامی به آرد بیفزایید و همزمان آن را هم بزنید تا گلولههای ذرت باز شوند. اگر در آخر باز هم گلولهها وجود داشتند، مخلوط آب و آرد را از صافی رد کنید.
در ادامه، شکر را به مخلوط آرد و آب اضافه کنید و هم بزنید تا دانههای آن، تا جای ممکن حل شود. سپس پوره انبه را به مواد بیفزایید. در یک تابه، یک قاشق از روغن حیوانی یا روغن هندی را بریزید و روی حرارت قرار دهید تا ذوب شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا انبه روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای آلبالو
«حلوای آلبالو» با آن رنگ قرمز و طعم جذابی که دارد، یکی از متفاوتترین و خوشمزهترین انواع حلوا مجلسی است که میتوانید آن را هم به صورت قالبی و هم بدون قالب آماده کنید. حلوا آلبالو برخلاف انواع حلوا که مختص مراسم مذهبی هستند، یک دسر خوشمزه با ظاهری زیبا برای سرو در مهمانیها و دورهمیها است.
برای تهیه حلوای آلبالو، ابتدا باید آلبالوها را بشویید و سپس روی پارچه پهن کنید تا خشک شوند. بعد از این که آلبالوها خشک شدند با دست و یا با کمک یک عدد سیخ چوبی یا نی هسته آلبالوها را خارج کنید.
سپس، آب و شکر را در قابلمه مناسبی بریزید و با حرارت زیاد روی شعله گاز قرار دهید. اجازه دهید دانههای شکر کاملا در آب حل شود پس از آن، آلبالوی تازه و هسته گرفته و جوهر نمک را در قابلمه حاوی شربت بریزید. حالا شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید شربت شما غلیظ شود و به قوام مورد نظر برسد. قوام این شهد درست باید همانند زمانی باشد که مربای آلبالو درست میکنید.
در ادامه، تابه مناسبی را روی حرارت ملایم بگذارید. آرد سفید را در این تابه بریزید و آرد را تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود. در یک ماهیتابه دیگر آرد سنگک را هم روی شعله تفت دهید تا برشته شود. بعد از تفت دادن آرد سفید و آرد نان سنگک باید آنها را الک کنید تا در حلوا گوله گوله نشوند.
کره را هم در ماهیتابه بریزید تا ذوب شود، سپس آردهای الک شده را به کره اضافه کنید و کره و آرد را روی شعله ملایم خوب با هم تفت بدهید تا بوی آن بلند شود.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای آلبالو روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای انار
«حلوای انار» یک دسر آسان و سریع و از انواع حلوای مدرن و مجلسی است که خصوصا در فصل پاییز طبخ میشود. برای تهیه حلوا مجلسی انار، قبل از هر چیز باید انارها را دانه کنید و آب آنها را بگیرید. استفاده از آب انار هم انتخاب خوبی است.
سپس، آرد را دو بار از الک ریز عبور دهید و در یک تابه عمیق یا قابلمه بریزید. این ظرف را روی حرارت ملایم قرار داده و آرد را تفت دهید تا طعم خامی آن گرفته شود. اگر بخواهید میتوانید تا طلایی شدن رنگ آرد، آن را تفت دهید. میزان تفت دادن آرد به ذائقه شما بستگی دارد. فقط مراقب باشید نسوزد.
در ادامه، روغن مایع یا کره را که با روش بن ماری (حرارت غیر مستقیم) ذوب شده به آرد تفت خورده اضافه کنید. این مخلوط را هم بزنید تا یکدست شود. پس از آن، شکر و آب انار را نیز در قابلمه دیگری روی حرارت ملایم بگذارید تا شکر در آب انار حل شود. مراقب باشید، این شربت نجوشد.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای انار روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوا با کدو تنبل
«حلوا کدو حلوایی» یک دسر خوشمزه با کدو حلوایی و از انواع حلوای مدرن و ساده است که میتوانید آن را به عنوان دسر ماه رمضان یا یک میان وعده خوشمزه در مواقع عادی سرو کنید.
برای تهیه حلوا کدو تنبل، ابتدا باید کدو حلوایی را بشویید و پوست آن را بگیرید. سپس، کدو حلوایی را برش بزنید و به قطعات متوسط تقسیم کنید. در ادامه، آرد را ۲ بار از الک ریز بگذرانید تا ناخالصیهای آن گرفته و سبکتر شود.
پس از آن، قطعات کدو حلوایی را همراه با مقداری آب جوش در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. مقدار آب باید به اندازهای باشد که سطح تکههای کدو حلوایی را بپوشاند. درب قابلمه را ببندید و اجازه بدهید کدو حلوایی به خوبی پخته و نرم شود.
پس از اینکه تکههای کدو تنبل پخت، آنها را در غذاساز یا مخلوط کن بریزید و پوره کنید. برای له کردن کدو تنبل پخته شده، از گوشتکوب هم میتوانید استفاده کنید.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوا با کدو تنبل روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
انواع حلوا با شیر
انواع حلوای شیر جزو محبوبترین انواع حلوا مجلسی هستند که علاوه بر سرو به عنوان دسر و عصرانه، در مناسبتهای مختلف مذهبی، دسر ماه رمضان، به عنوان نذری یا برای خیرات در مراسم ترحیم هم تهیه میشوند. انواع حلوا با شیر به خاطر استفاده از شیر، بافت نرم و لطیفی دارند و طعم آنها هم بسیار جذاب و متفاوت است. حلواهای مختلفی با شیر میتوانید درست کنید. بنابراین هر چقدر هم سختپسند باشید، میتوانید در لیست طرز تهیه انواع حلوا با شیر، یک یا چند گزینه را انتخاب کنید. در ادامه برخی از محبوبترین مدلهای حلوا با شیر را به شما معرفی میکنیم. برای آشنایی با لیست کامل انواع حلوای شیر میتوانید روی لینک مطلب کلیک کنید.
حلوای شیر و خامه
«حلوای خامهای با شیر» از انواع حلوا با شیر و از آن دسته حلواهای لطیف و خوش طعم مجلسی است که میتوانید در مهمانیها و دورهمیهای خود به ویژه در ماه رمضان آن را تهیه کنید. حلوای شیر مجلسی با خامه رسپی مشابه دیگر حلواهای سنتی با شیر دارد.
برای تهیه حلوای شیر و خامه مجلسی، ابتدا باید شیر و شکر را داخل یک قابلمه ریخته و خوب با هم مخلوط کنید. سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر کاملاً در شیر حل شود. در طی مدت زمانی که قابلمه روی گاز است، مرتب با استفاده از یک قاشق چوبی شیر و شکر را مخلوط کنید تا سر نرود.
بعد از اینکه شکر در شیر کاملا حل شد، زمان اضافه کردن خامه است. خامه را به قابلمه شیر و شکر اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا خامه نیز به خوبی با دیگر مواد ترکیب شود.
در ادامه، زعفران دم شده، گلاب و پودر هل را داخل قابلمه بریزید و حرارت را کم کنید تا عطر مواد اضافه شده بلند شود. در واقع حرارت زیر قابلمه باید طوری باشد که شربت شیر شما نجوشد، اما گرم باقی بماند.
سپس، آرد را ۲ تا ۳ مرتبه از صافی یا الک ریز عبور داده تا ناخالصیهای آرد جدا شده و آرد یکدست و صاف شود. حالا یک تابه روی حرارت بگذارید و آرد را به آن اضافه کنید. آرد را بدون روغن کاملاً تفت دهید تا بوی خامی آرد گرفته شود. در این مرحله لازم نیست که آرد تغییر رنگ پیدا کند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای شیر و خامه روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
حلوای شیر و ارده
«حلوای شیر و ارده» را میتوانید در ماه رمضان یا دورهمی و مهمانی به عنوان یک دسر شیک و مجلسی سرو کنید. طرز تهیه حلوا با ارده کنجد و شیر که اصالت آن به استانهای جنوبی کشور بر میگردد، ساده است.
برای تهیه حلوای شیر و ارده، ابتدا باید تابه مناسبی را روی حرارت ملایم قرار دهید. سپس، کره را داخل تابه بریزید و روی حرارت کم اجازه دهید تا کره کاملا ذوب شود. بعد از اینکه کره ذوب شد، روغن را اضافه کنید. ۳ تا ۴ دقیقه اجازه دهید تا روغن هم داغ شود.
در ادامه، آرد را ۲ تا ۳ بار الک کرده و سپس به تابه حاوی کره و روغن اضافه کنید. در تمام مراحل پخت حلوا باید حرارت کم باشد؛ به خصوص زمانی که آرد را اضافه میکنید. پس از اضافه کردن آرد با استفاده از یک قاشق مرتب آرد و روغن را با هم ترکیب کنید تا آرد تهنشین نشده و نسوزد.
تفت دادن آرد باید تا زمانی ادامه پیدا کند که رنگ آرد تغییر پیدا کرده و کرم رنگ شود. تفت دادن صحیح آرد یکی از مهمترین مراحل پخت حلوا است که به صبر و حوصله نیاز دارد. حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه تفت دادن آرد کافی است.
بعد از تفت دادن آرد، نوبت اضافه کردن شکر است. شکر را به مواد داخل تابه اضافه کرده و همه مواد را خوب با هم ترکیب کنید تا شکر به تدریج با مواد مخلوط شده و یکدست شود.
پس از اینکه شکر با سایر مواد داخل تابه تفت داده شد، باید ارده کنجد را اضافه کنید. هنگام اضافه کردن ارده نیز مرتب مواد حلوا را هم بزنید و ترکیب کنید تا یکدست و یکنواخت شوند.
برای مطالعه ادامه مراحل طرز تهیه حلوای شیر و ارده روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
سوالات متداول درباره طرز تهیه انواع حلوا
چرا حلوا کشدار نمیشود؟
برای داشتن حلوای کشدار، روغن و آرد باید به مقدار کافی تفت داده شوند و شربت نیز بهدرستی تهیه شود. همچنین، مقدار آب و شکر در شربت باید متعادل باشد. در ضمن، لازم است مایه حلوا را به اندازه کافی هم بزنید تا گلوتن موجود در آرد به اندازه کافی آزاد شود.
چرا حلوا سفت و خشک میشود؟
سفت شدن حلوا معمولا به دلیل زیاد بودن آرد یا کم بودن روغن و شربت اتفاق میافتد. هنگام تهیه، شربت را کمکم اضافه کنید و میزان روغن را متناسب نگه دارید.
چگونه رنگ حلوا را تیرهتر کنیم؟
رنگ حلوا به میزان تفت دادن آرد بستگی دارد. هرچه آرد را بیشتر تفت دهید، رنگ حلوا تیرهتر خواهد شد. همچنین، استفاده از شکر قهوهای یا کمی زعفران دمکرده نیز تاثیرگذار خواهد بود.
چرا حلوا بوی خامی میدهد؟
اگر آرد را به اندازه کافی تفت ندهید، حلوا بوی خامی میدهد. بنابراین، لازم است آرد را روی حرارت ملایم تا زمانی تفت دهید که رنگش تغییر کند و بوی خامی آن از بین برود.
چطور میتوان از شکرک زدن شربت حلوا جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از شکرک زدن شهد حلوا، مقداری آبلیمو به آن اضافه کنید و اجازه دهید شهد حلوا کاملا قوام یابد.
چرا حلوا روغن میاندازد؟
اگر میزان روغن زیاد باشد یا شربت به خوبی جذب نشود، حلوا روغن پس میدهد. برای جلوگیری از این موضوع، پیشنهاد میکنیم مقدار روغن را متعادل کرده و شربت را بهتدریج اضافه کنید.
چگونه حلوا را خوش طعمتر کنیم؟
استفاده از زعفران دمکرده، هل، گلاب و دارچین میتواند طعم حلوا را به مراتب بهتر کند.
چرا حلوا به ظرف میچسبد؟
چسبندگی حلوا به دلیل کم بودن روغن یا بیش از حد بودن شربت است. برای بهبود این وضعیت، میتوانید کمی روغن بیشتر به مایه حلوا اضافه کنید و آن را روی حرارت ملایم هم بزنید تا از ظرف جدا شود.
در طرز تهیه حلوا آیا میتوان از روغن مایع به جای کره یا روغن جامد استفاده کرد؟
بله، اما بهتر است ترکیبی از روغن مایع و کره استفاده کنید تا حلوای خوشمزه بافت نرمتری داشته باشد و طعم بهتری بدهد.
چگونه حلوا را بهدرستی قالب بزنیم یا تزیین کنیم؟
پس از آماده شدن حلوا، وقتی هنوز گرم است، آن را در قالبهای سیلیکونی بریزید یا با قاشق فرم دهید. برای تزیین حلوا میتوانید از گل محمدی، خلال بادام و پسته، کنجد و پودر نارگیل استفاده کنید.
چطور حلوا را گهواره کنیم؟
بعد از اینکه شربت حلوا را اضافه کردید و حلوا آماده شد باید حلوا را گهواره کنید. در این مرحله باید وقتی حلوا به بافتی رسید که کف تابه جمع شد دستههای تابه یا قابلمه را بگیرید و به چپ و راست مثل گهواره تکان دهید تا حلوا روی خودش رول شود.
این حرکات باید محکم باشند تا حلوا به روغن بیفتد. اگر حلوا از ظرف جدا نشد یعنی هنوز آماده نیست و باید مدت بیشتری روی گاز بماند، پس اگر لازم بود دوباره تابه یا قابلمه را برای چند دقیقه دیگر روی شعله ملایم گاز هم بزنید تا آماده شود.
چرا حلوا گهواره نمیشه؟
دلیل گهواره نشدن حلوا مجلسی آرد گندم زمانی که آن را در ظرف سرو میریزید، استفاده از مقدار کم شربت در پروسه درست کردن حلوا است. اگر حلوا قبل از برداشتن از روی حرارت، یکدست و خمیری نبوده، به آن کمی دیگر شربت (به صورت کنترل شده) اضافه کنید.