مصرف غذاهای گرم کننده بدن به خصوص در فصل زمستان و برای افرادی که طبع سردی دارند، اهمیت زیادی دارد. در طب سنتی و چینی متعادل ساختن طبع بدن کلید سلامتی است. استفاده از خوراکیهای مزاج گرم در زمستان میتواند از سردی بدن، درد مفاصل، خشکی پوست و کسالت جلوگیری کند و انرژی بیشتری به شما ببخشد. در این مقاله از سرویس سلامت در مجله کوروش میتوانید با لیست غذاهای گرم مزاج آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در مورد غذاهای گرم مزاج پاسخ خواهیم داد.
با غذاهای گرم کننده بدن آشنا شوید
مصرف غذاهای گرم در زمستان میتواند بدن شما را گرم کند و سوخت و ساز بدن را افزایش دهد. اگر طبع سردی دارید استفاده از خوراکیهای مزاج گرم میتواند به متعادل شدن طبع بدن شما کمک کند. معمولاً غذاهایی که هضم آنها بیشتر طول میکشد، گرمای بدن را افزایش میدهند.
غذاهای چرب، کربوهیدراتهای پیچیده و پروتئینها در دسته غذاهای گرم کننده بدن قرار دارند. در ادامه میتوانید با لیست غذاهای گرم کننده بدن آشنا شوید.
۱- چغندر و لبو
لبو یا چغندر یکی از مفیدترین مواد غذایی در لیست غذاهای گرم مزاج است که میتواند به کاهش احساس سرما در زمستان کمک کند و از بدن شما در برابر بیماریهایی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا محافظت نماید.
طبع چغندر قرمز خام گرم و تر و طبع لبوی پخته شده رو به اعتدال است و از همین رو برای افراد سرد مزاج و بلغمی بسیار مفید است.
۲- موز
یکی دیگر از غذاهای گرم کننده بدن «موز» است. موز سرشار از منیزیم و ویتامین B است و به بهبود عملکرد تیروئید و غدد فوق کلیوی که نقش مهمی بر تنظیم دمای بدن دارند، کمک میکند. تحقیقات نشان میدهد که از جمله خواص موز این است که موجب تقویت حافظه و خلقوخو میشود و روی گرم کردن بدن مؤثر است.
۳- کربوهیدراتهای پیچیده
غلات کامل و کربوهیدراتهای پیچیده نیاز به انرژی بیشتری برای سوخت و ساز دارند و در دسته غذاهای گرم کننده بدن قرار دارند. ازآنجاییکه بدن برای هضم کربوهیدراتهای پیچیده به انرژی بیشتری نیاز دارد، گرمای بیشتری تولید میکند و همین امر حرارت بدن را افزایش میدهد.
از رایجترین کربوهیدراتهای پیچیده و سرشار از فیبر میتوان به نان یا پاستای سبوسدار، سیب زمینی شیرین، کلم بروکلی، لوبیا، عدس، سیب زمینی معمولی و کدو حلوایی اشاره کرد.
۴- گوشت قرمز و غذاهای غنی از آهن
اگر دست و پاهایتان همیشه سرد است و بدنتان علائم سردی از خود نشان میدهد، ممکن است به کمبود آهن مبتلا باشید. آهن عنصری است که به گردش خون کمک میکند. مصرف گوشت و غذاهای سرشار از آهن میتواند بدن را گرم کند و انرژی شما را به خصوص در فصول سرد سال افزایش دهد.
برای تأمین آهن مورد نیاز بدن میتوانید از گوشت گاو بدون چربی، سبزی اسفناج، گوشت بره، گوشت مرغ و کاکائو خالص استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که آهن حبوبات و غلات دیرتر جذب بدن میشوند، از همین رو بهتر است از منابع گیاهی غنی از آهن به مقدار زیاد استفاده کنید و در کنار این غذاها از مرکباتی مثل انواع نارنگی، انواع پرتقال و لیمو ترش که حاوی ویتامین C هستند استفاده کنید تا جذب آهن در بدن بیشتر شود.
۵- زیره سبز و سیاه
اکثر افراد گمان میکنند که فلفل قرمز جز ادویههایی است که حرارت بدن را افزایش میدهد، اما حقیقت این است که ما درست بعد از مصرف فلفل قرمز احساس گرما میکنیم و سپس با آزاد شدن عرق، بدن خیلی زود خنک میشود.
اما زیره سبز و سیاه از آن ادویههایی است که برخلاف فلفل قرمز بدن را از درون گرم میکند. افزودن زیره به غذاها و تهیه دمنوش زیره میتواند به تدریج دمای بدن را افزایش دهد. سعی کنید پلو را هم به صورت زیره پلو استفاده کنید.
۶- زنجبیل
زنجبیل یکی از بهترین غذاهای گرم کننده بدن است که میتواند به راحتی دمای بدن را افزایش دهد. مصرف زنجبیل به بهبود هضم غذا و کاهش التهاب بدن کمک میکند. برای درست کردن غذاهای پختنی با طبع گرم میتوانید مقداری زنجبیل تازه یا پودر زنجبیل به آنها اضافه کنید و حرارت بدن را به راحتی افزایش دهید.
مصرف چای زنجبیل و عسل نیز یک راهکار ساده برای گرم کردن بدن و جلوگیری از علائم سردی است.
۷- غلات
مصرف غلاتی مثل بلغور و جو دوسر برای گرم کردن بدن بسیار مفید هستند. برای گرم کردن بدن به خصوص در فصول سرد سال بهتر است که در هفته چند بار از غلات همراه با شیر داغ و سبزیجات تازه استفاده کنید.
۸- سوپ
سوپ یکی از سالمترین، گرمترین و پرطرفدارترین غذاهای گرم است که میتوانید آن را با استفاده از سبزیجات متنوع و ادویههای گرمی مثل پودر دارچین، زیره و زنجبیل آماده کنید. هر چقدر مقدار ادویههای گرمی که به سوپ اضافه میکنید، بیشتر باشد، طبع سوپ شما گرمتر میشود و مصرف آن حرارت بدن را بیشتر افزایش میدهد.
۹- اسفناج
اسفناج یکی از سالمترین غذاهایی گرم کننده بدن است که به خصوص در فصل زمستان بدن را گرم میکند و سوخت و ساز را افزایش میدهد. طبع اسفناج معتدل است اما یکی از بهترین سبزیجات برای جلوگیری از سردی بدن و متعادلسازی حرارت درونی بدن است.
۱۰- عسل
عسل طبیعی یکی دیگر از غذاهای گرم کننده بدن است که نه تنها حرارت بدن را افزایش میدهد، بلکه برای افزایش انرژی و درمان سرفه و درمان خانگی سرماخوردگی نیز بسیار مفید است. در طول زمستان سعی کنید بیشتر از عسل استفاده کنید. افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، بهتر است در مصرف عسل بسیار محتاط باشند.
۱۱- نوشیدنیهای گرم
اگر عاشق طعم قهوه هستید و از خوردن هات چاکلت داغ در زمستان لذت میبرید، باید بدانید که این نوشیدنیهای گرم زمستانی انتخاب مناسبی برای گرم کردن بدن هستند. قهوه، هات چاکلت، چای سیاه، چای ماسالا و یا شیر داغ برای گرم کردن بدن از درون بسیار مناسب است.
فراموش نکنید که قهوه و شکلات نباید بیشتر از ۲ فنجان در روز مصرف شوند و استفاده از کافئین به مقدار زیاد میتواند موجب کم آبی بدن شود.
۱۲- کره و روغن
روغن و کره که در لیست غذاهای گرم مزاج قرار دارند، میتوانند حرارت بدن را افزایش دهند و از سردی بدن جلوگیری کنند. از آنجاییکه سنتز کره و روغن در بدن زمانبر است و انرژی زیادی صرف میکند، بدن ما بعد از خوردن کره و روغن شروع به گرم شدن میکند. بهتر است برای سلامت بدن خود بیشتر از روغنهای گیاه طبیعی و کره محلی استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: لیست غذاهای گرم کننده رحم
۱۳- آجیل
آجیلها و مغزها طبع گرمی دارند و غنی از چربیهای مفید و امگا ۳ هستند. مصرف آجیل موجب گرم شدن بدن و افزایش حرارت درون بدن میشود. پیشنهاد میشود در فصول سرد سال حتماً از آجیلهایی مثل بادام درختی، پسته، فندق، گردو و بادام هندی استفاده کنید.
۱۴- خرما و میوههای خشک
در اکثر کشورهای سردسیر مصرف انجیر، خرما و انواع زیتون بسیار رایج است. خرما سرشار از آهن است و طبع فوقالعاده گرمی دارد و از همین رو استفاده از آن میتواند بدن شما را از درون گرم کند.
برای گرم کردن بدن پیشنهاد میشود روزانه از یک مشت میوه خشک همراه با خرما استفاده کنید. اضافه کردن این میوهها به شیر و غلات نیز میتواند ایده خوبی برای گرم کردن بدن در زمستان باشد. این غذاها برای گرم کردن بدن در شب بسیار مناسبند.
۱۵- تخم مرغ
تخم مرغ سرشار از پروتئین، کلسیم و آهن است و میتواند حرارت بدن را از درون افزایش دهد. استفاده از تخم مرغ برای افراد سرد مزاج و در فصول سرد سال بسیار مفید و جزو گرمیجات قوی است. فراموش نکنید که تخم مرغ نباید بیش از حد مصرف شود، زیرا استفاده زیاد آن برای سلامت بدن مضر است و حرارت بدن را بیش از حد زیاد میکند.
۱۶- میوههای گرم مزاج
میوهها طبعهای مختلفی دارند و مصرف میوههایی که طبع گرمی دارند، به افزایش حرارت بدن و جلوگیری سردی کمک میکند. میوههایی مثل سیب، گلابی، خرما، گیلاس، قیسی، موز، آناناس، پاپایا، انواع انبه و انگور قرمز به دلیل طبع گرم برای افزایش حرارت بدن بسیار مناسب هستند.
۱۷- سایر غذاهای گرم مزاج
در این قسمت میتوانید با فهرست جامع غذاهای طبع گرم و گرمیجات قوی آشنا شوید.
- دارچین
- آووکادو
- زیتون
- انجیر
- به
- شاه توت
- خربزه
- هویج
- زردک
- سیب درختی
- شلغم
- کدو
- بادمجان
- پیاز
- خرمالو
- سیر
- نارگیل
- پسته
- بادام
- تخمه آفتابگردان
- تخم خربزه
- فندق
- کنجد
- کشمش
- فلفل سیاه
- زردچوبه
- زنیان
- پونه
- جوز هندی
- ادویه کاری
- هل
- گلپر
- میخک
- موسیر
- تخم شربتی
- حبوبات
- گندم
- لپه
- کلم
- تربچه
- ریحان
- رازیانه
- شاهی
- تره
- شاه تره
- شوید
- کرفس
- کنگر فرنگی
- گزنه
- مارچوبه
- نعناع
- کلم برگ
- گل کلم
۱۸- بهترین غذاهای پختنی با طبع گرم چه غذاهایی هستند؟
از مهمترین غذاهای گرم کننده بدن میتوان به آبگوشت، گوشت گوسفند، گوشت مرغ محلی، گوشت بلدرچین، کله پاچه، جگر، خورشت بادمجان، قورمه سبزی، خورش فسنجان، انواع نیمرو، خورش قیمه، سبزی پلو، مرصع پلو، حلیم گندم، دم پختک، آش شله قلمکار، اشکنه، نخود آب، تاس کباب، کوفته ریزه، فلافل لبنانی، کوکو سبزی و دلمه بادمجان اشاره کرد.
سوالات متداول
غذاهای طبع گرم معمولاً چه طعمی دارند؟
اغلب غذاهای گرم مزاج طعم شور، شیرین، تلخ، شور و تندی دارند و طبع غذاهای ترش مزه معمولاً سرد است.
چرا برخی غذاها طبع گرمی دارند؟
غذاهایی که به آنها گرم مزاج گفته میشود، غذاهایی هستند که برای هضم به انرژی بیشتری نیاز دارند و موجب افزایش گردش خون در بدن میشوند و از همین رو بدن ما را گرم میکنند.
عوارض مصرف بیش از حد غذاهای گرم کننده بدن چیست؟
مصرف بیش از حد غذاهای طبع گرم و خشک به خصوص برای افرادی که طبع گرمی دارند، موجب ایجاد جوش، خارش بدن، گرگرفتگی، بیقراری، کهیر، سوزش ادرار، سوزش معده و آفت دهان میشود.
منابع: magazine.circledna، healthshots، timesofindia
مهسانصیری . 9 مرداد 1402
گیلاس طبعش گرمه؟ آخه گرمه؟!
لطفا با اطلاعات کامل مطالب را منتشر کنید.